Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

moczenie ziaren

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 19 06:50    Temat postu: moczenie ziaren Odpowiedz z cytatem

witam czy ktoś z was spożywa moczone ziarna ale nie gotowane ostatnio moczyłem całą noc brązowy ryż i quinoe i zrobiły sie miękkie i zjadliwe czy uważacie że nieugotowane ziarno mimo tego że jest miękkie jest niezjadliwe?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2011 04 19 08:20    Temat postu: moczyć i jeść Odpowiedz z cytatem

Jeżeli patrzysz na przyrodę, to widzisz, że ziarna są zjadane bez przeróbki. Ziarna, które trafiają do nas w sprzedaży, mogą być już podsuszone, dlatego warto je moczyć przed jedzeniem. Cała noc to minimalny czas.
Korzystniej jest zostawić je w milimetrowej warstwie wody i zjeść dopiero po kilku dniach, kiedy już kiełkują. Dzięki temu masz całą ich naturalną zawartość, wszystkie enzymy trawienne, całą moc przyrody i wysoko energetyczne pożywienie. Oczywiście, jeżeli używasz nie modyfikowane genetycznie.

Najważniejsze w tym jest jednak pełne, czyli długie, żucie. Takie ziarna, zanim połkniesz, żuj do zmiany smaku. Zazwyczaj takie żucie trwa 3 do 5 minut, zanim łykniesz. Ważne, żebyś połykał płyn, coś w rodzaju płynnej zawiesiny, stąd potrzebne to żucie. Dzięki wystarczająco długiemu żuciu, rozpoczynasz pełny proces trawienny, wysysasz energię (życie) z ziaren / kiełek. Dzięki temu skrobia nie będzie gniła w jelitach i nie będzie gazów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 19 08:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pięknie jmw bo dopiero teraz po prawwie roku na surowym wyrabia sie u mnie czucie co jest dla mnie dobre a bananów poprostu nie trawie i che wrócić do zairen np kaszy jaglnianej albo ryżu brązowego czy nasion quoi bo one nie zawierają glutenu a ja kiedyś byłem pare lat na diecie bez glutynowej bo miałem zapalenie jelita ,czyli mówisz ze wszystkie ziarna moge tak moczyć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2011 04 19 09:14    Temat postu: tak Odpowiedz z cytatem

Sportowiec napisał:
czyli mówisz ze wszystkie ziarna moge tak moczyć?
Wszystkie te, które uznasz za warte zmiękczenia przed żuciem, te które są jadalne. Radzę odrzucić kukurydzę i soję, chyba że masz dostęp do oryginalnych, nie GMO.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 19 09:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z góry je odrzuciłem czuje że są za ciężkie Smile dziękuje jmw
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JA Jutrzenka



Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 23
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 2011 04 19 14:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

che wrócić do zairen np kaszy jaglnianej albo ryżu brązowego czy nasion quoi bo one nie zawierają glutenu a ja kiedyś byłem pare lat na diecie bez glutynowej bo miałem zapalenie jelita ,czyli mówisz ze wszystkie ziarna moge tak moczyć?[/quote]

Jadam kaszę jaglaną na surowo, wcześniej moczoną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 19 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oho ja jutrzenka a i jak ją moczysz itd jakieś rady >?Smile pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JA Jutrzenka



Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 23
Skąd: Koszalin

PostWysłany: 2011 04 20 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Sportowiec"]oho ja jutrzenka a i jak ją moczysz itd jakieś rady >?Smile pozdrawiam[/quote]

Prosto, zalewam wodą w szklance i już, zmieniam wodę raz na dobę.
Moczę 1 lub 3 doby.
Kiedyś, kiedy przechodziłam na surowiznę w 2007 roku i czułam głód, jadałam surową kaszę jaglaną z pomidorami, jako obiad i to bardzo mi smakowało. Teraz raczej żuję w niewielkich ilościach dla oczyszczenia organizmu, ponieważ kasza jaglana czyści z pasożytów, ryż brązowy też (wg bioterapeuty widzącego). Tylko że nie zostałam czystym surojadem, ciągle kuszą mnie ciasteczka Laughing
Ostatni zaczęłam żuć kapustę białą. Tylko sok, resztę wypluwam.
Polecam. Poniżej link o kapuście:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapusciana_apteka.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 20 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe ja też mam ten problem z ciastkami są takie niewinne hehe i wszędzie gdzie pójdziesz chodzą za tobąSmile mówisz moczysz asz 3 dni no spoko ale to ci sie nie psuje??czy trzymasz w lodówce?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 24 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kupiłem ostatnio płatki quinoi kuskus oraz płatki jaglane zalewam tylko ciepłą wodą i są miękkie więc stwierdzam że sa nie ugotowane więc pożywne
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 26 10:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

płatki spisują sie ok zalane letnią wodą są zjadliwe czyli darej jest to niezdenaturyzowane ziarno tak jak sie dzieje w przypadku gotowania bo głownie o to mi chodzi żeby nie poddawać obróbce termicznej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 04 30 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uważam że dobrym źródłem węglowodanów w diecie surojada może też być makaron bezjajeczny gdyż można jeść go moczonego i szybko sie robi miękki w przeciwieństwie do ziaren ,moim zdaniem z ziaren najlepiej wybierać produkty bezglutenowe gdyż uważam że działa on podobnie jak kazaina mleczna jak lepik na nasze jelita
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2011 05 01 18:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAJ Sportowcu Surprised

Niestety ale płatki owsiane i makarony nie są surowe - żywe ( nie można ich ożywić poprzez namoczenie - nie wykiełkują ).
W technologii ich produkcji używa się wysokiej temperatury np.: obróbkę hydrotermiczną - parowanie , suszenie itd.

Możesz wykorzystać takie przepisy na surowe potrawy z skiełkowanych zbóż
surowe chlebki
http://www.surawka.republika.pl/chleby.htm
mleczka
http://www.surawka.republika.pl/O3.htm

Także możesz zrobić w prosty sposób tzw. chleb esseński ( jest w pierwszym linku ).
Możesz wykorzystać różne formy suszenia takich placków :
na słońcu np. jeżeli masz dobrze nasłonecznione miejsce to układasz placki na płaskim kamieniu , kamiennej , glinianej , drewnianej , porcelanowej bądź szklanej płytce
na suszarce wykorzystanie tzw. dehydryzatora
w kuchence gazowejale w niskiej temperaturze - gdy nie można takiej ustawić to po prostu trzeba na wysuniętą blachę piekarnika nakładać placki a zakres mocy gazu ustawić na minimalny.
itp.

Im cieńsze placki uformujesz tym szybciej wyschną .


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 05 01 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysiu problem jest taki ze ja muszę co 3 godziny zjeść posiłek żeby o dostarczyć dużej ilości kalorii
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
vapaus



Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 91
Skąd: kotlina klodzka

PostWysłany: 2011 05 01 19:59    Temat postu: hej hej Odpowiedz z cytatem

ostatnio mocze fasole Mung najlepiej zalac duza ilosca wody uzywajac plaskiego taleza szybko kielkuja mam nadzieja ze nie sa GMO
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 05 01 21:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

strączkowe u mnie odpadają, od dziś wróciłem do ziaren z surowej diety rob ie w tym wyjątek , surowa dieta na owocach jest dobra w klimacie subtropikalnym gdzie dodatkowo można pobierać energie ze słońca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 05 04 10:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z czym waszym zdaniem najelpiej jeść kasze wyczytałem ze ryz dobrze łączyć z masłem ale z kolei w tej samej książce pisali że nie powinno sie łaczyć skrobi i tłuszczu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
2345



Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 77

PostWysłany: 2011 05 04 14:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najlepiej jesc wszystko osobno Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 05 04 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe sprubój jeść 4000 kcal osobno hehe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2011 05 06 11:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAJ Sportowcu Surprised

Sportowiec napisał:
krzysiu problem jest taki ze ja muszę co 3 godziny zjeść posiłek żeby o dostarczyć dużej ilości kalorii


To właśnie dlatego wykorzystuje się namoczone nasiona zboż także orzechy czy migdały - dobrze przeżute dostarczają bardzo dużo energii , o wysokiej jakości

Sportowiec napisał:
z czym waszym zdaniem najelpiej jeść kasze wyczytałem ze ryz dobrze łączyć z masłem ale z kolei w tej samej książce pisali że nie powinno sie łaczyć skrobi i tłuszczu


Sprawdzaj wszystko sam , o rożnych porach , po treningach o różnej intensywności itd. itp. Zamiast masła możesz wykorzystywać surowy olej roślinny.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dan



Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 2

PostWysłany: 2011 05 18 16:16    Temat postu: ziarna pszenicy Odpowiedz z cytatem

witam, polecam kupić od 'chłopa' worek pszenicy (najlepiej jeśli wysiewa własne zbiory nie ulegając prawnym wymysłom), surowo po 2 dniach namaczania, można też zjeść po lekkim podgotowaniu albo porozkładać na mokrej wacie w celu uzyskania kiełków, mnie po znajomości worek 50kg kosztuje 20zł dając dzienny koszt zdrowego posiłku w granicach kilku groszy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
2345



Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 77

PostWysłany: 2011 05 18 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mocze ziarna 2-5 godzin w sloiku i juz sa dla mnie ok. Jesli mocze dluzej - 12-24h lub nawet 2-3 doby. to te ziarna zaczynaja smierdziec.
poza tym podczas maczania ziaren wystawiam je na slonce. Pozniej wylewam wode i zjadam ile potrzebuje. To co zostaje zalewam na kilka minut woda i wystawiam na slonce, dwa razy dziennie. Tak dlugo az wszystkiego nie zjem, w miedzy czasie rosna kielki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2011 05 19 09:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Przy dłuższym moczeniu należny wymieniać wodę 2-3 razy dziennie zwłaszcza gdy wzrasta temperatura otoczenia.

Można też do przechowywania moczonych nasion oraz do moczenia wykorzystać lodówkę o ile ktoś takową posiada .

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sportowiec



Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 381
Skąd: słupsk-dublin

PostWysłany: 2011 05 20 19:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez mi sie wydaje ze w lodówce nie trzeba zmieniac wody
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group