Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PRZYCZYNY JEDZENIA - smak, zapach i wygląd

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> "Styl Życia Bez Jedzenia" -- książka autorstwa Joachim M Werdin.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2004 07 06 14:09    Temat postu: PRZYCZYNY JEDZENIA - smak, zapach i wygląd Odpowiedz z cytatem

Smak, zapach i wygląd mogą być na tyle interesujące lub kuszące, że człowiek decyduje się zjeść (wypić) coś, mimo że zupełnie nie czuje głodu (pragnienia). Tak zwana sztuka kulinarna jest rozbudowaną gałęzią życia człowieka na Ziemi. Faktem jest, że często to, co wygląda (z powodu kształtu, ułożenia, koloru) smacznie, wcale takie nie jest.

Jedną z największych szkód w odżywianiu się, którą człowiek zrobił sobie (nadal robi), jest zastosowanie dodatków smakowych. Należą do nich sól, cukier przyprawy, wzmacniacze smaku, poprawiacze wyglądu i zapachu. Dlaczego stosowanie ich szkodzi organizmowi? Głównie dlatego, że oszukuje i rozregulowuje naturalną funkcję organizmu wyczucia smakiem, co jest mu potrzebne.

"To jest bez smaku." "Smakuje jak trociny." -- te i podobne wyrażenia wyraźnie wskazują, że organizm nie potrzebuje tego. Zmysł smaku, zależny bezpośrednio od RPO, działa w sposób doskonały. Kiedy organizm czegoś potrzebuje, zmysł smaku powoduje, że człowiek zjada to "ze smakiem", nawet jeżeli nie ma tam żadnych dodatków. Może być nawet tak, że zastosowanie dodatku smakowego spowoduje odczucie popsucia smaku potrawy.

Ziemniaki bez soli smakują wspaniale, kiedy organizm je potrzebuje ale są "mdłe" i "bez smaku", kiedy jedzenie ich szkodzi mu. Truskawki, jagody mają "cudowny smak", same z siebie, kiedy organizm ich potrzebuje. Kiedy jednak ich jedzenie jest dla organizmu nadmiarem, zmysły informują człowieka, że są "za kwaśne", "za mało słodkie" itp. dlatego wtedy "lepiej smakują z bitą śmietaną z cukrem".

Używanie dodatków zmieniających wygląd lub smak powoduje, że organizm jest oszukiwany a człowiek je bardziej z powodu smaku niż RPO. Po przyzwyczajeniu się do smaku (wyglądu) wywoływanego przez dodatki, człowiek częściej czuje głód na smak niż na określone RPO substancje. Tak, dodatki uzależniają człowieka. Cukier, sól, pieprz, papryka to najczęściej spotykane uzależniacze i substancje oszukujące smak -- naturalną funkcję regulującą odżywianie według RPO.
Zrezygnowanie z dodatków, szczególnie smakowych, daje dużą korzyść człowiekowi. Zmysł smaku dokładniej informuje, co i ile organizm potrzebuje. Działanie jest proste -- jeżeli coś nie smakuje bez dodatków, to znaczy, że organizm nie potrzebuje tego.

Niektórzy ludzie dzięki wiedzy na temat działania dodatków do żywności, głównie smakowych, zbudowali dobrze prosperujące firmy. Wielkie, międzynarodowe firmy sprzedające szybko przyrządzane ("dobre w smaku") potrawy są tu dobrym przykładem. Ich zyski pieniężne połączony z wielką szkodą dla zdrowia milionów ludzi (nowotwory i śmierć), to bilansem ich działalności i powszechnej niewiedzy dotyczącej zmysłu smaku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> "Styl Życia Bez Jedzenia" -- książka autorstwa Joachim M Werdin. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group