Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy wiesz co jesz??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Salomea



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 2008 06 21 16:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na hemoroidy również dobrze robią nasiadówki w cieplej wodzie np rumiankowej, różanej, szałwiowej, z kasztanowca..

po prostu parzysz herbatke w misce (okolo 5 torebek dajesz) i gdy ostygnie siadasz Smile do tej miski, lub, jezeli w tym widzisz trudnosc, to wylewasz zawartosc do wanny i siadasz w wannie Smile łagodzi to napięcia, stany zapalne itd itp Smile mozesz rowniez przemywac hemoroidy ligniną nasączoną wodą z naparem rumiankowym Smile

Zycze powrotu do zdrowia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Anusia



Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 570
Skąd: Bradford

PostWysłany: 2008 06 21 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajne podpowiedzi i dziękuję za dobre serduszko:))))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Salomea



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 2008 06 30 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dlaczego sie przejadamy :

1.Jesteśmy niedożywieni -jemy składniki pokarmowe- ubogie jedzenie i wciąż pożądamy kolejnych porcji substancji pokarmowych. *Aby uzyskać harmonię swego ciała musisz spożywać smaczne, bogate w minerały, organicznie uprawiane świeże owoce i warzywa i jeśli lubisz, ich soki.



2.Żyjemy w błędnym przekonaniu, że nie otrzymujemy wystarczającej ilości składników odżywczych jedząc małe posiłki surowych owoców i warzyw. * Zrozumcie, że składniki odżywcze surowego jedzenia są nadrzędne w stosunku do twojej starej diety gotowanego pożywienia-są bardziej odżywcze, zawierają więcej wartości zdrowotnych w jednym jabłku niż w siedmiu porcjach posiłku gotowanego.*



3.Jesteśmy zmęczeni i próbujemy podnieść poziom naszej energii. * Zrozumcie, że gdy jesteśmy zmęczeni, naszą pierwszorzędną potrzebą jest odpoczynek, a nie jedzenie, i jedzenie nie może się dobrze strawić kiedy jesteśmy zmęczeni. Jedzenie podczas zmęczenia prowadzi tylko do osłabienia organizmu, zakażenia krwi i zmęczenia.*



4.Nie jesteśmy zbyt uważni i obecni podczas gdy jemy. *Jedzcie powoli i ćwiczcie bycie świadomymi /uważnymi i obecnymi w swoim ciele podczas jedzenia.*



5.Nie chcemy odczuwać pewnych emocji. * Wybierz akceptację, odczuwanie i bycie ze swoimi emocjami. Pozwól na ich roztrwonienie lub rozprężenie, przepłynięcie przez Twoje ciało i poza nie. Odkrywaj cielesny (albo uczuciowy) wgląd w siebie.”*



6.Chcemy poczuć odżywczą „matczyną miłość”, której brakuje w naszym życiu.* Skończ z zatuszowywaniem swoich emocji, uwolnij napięcie emocjonalne i zaczniesz czuć się odżywiony przez miłość, która jest zawsze obecna wewnątrz ciebie.*



7.Czujemy i wierzymy, że jesteśmy głodni nawet kiedy nie jesteśmy-właściwie jemy po to by uzupełnić pustkę.* Badaj, akceptuj i bądź z tą pustką. Medytacja i „cielesny wgląd” pomogą.*



8.Czujemy się znudzeni i jemy rekreacyjnie. Dobieraj przyjemne, znaczące i zdrowe formy aktywności z dala od jedzenia czy kuchni.*



9.Czujemy się zobowiązani do życia według społecznych norm.* Działaj zdrowo i w pełni własnych sił-zawsze dbaj o siebie jak najlepiej.*



10.Czujemy się zbyt szczupli podczas oczyszczania z toksyn.* Akceptuj i kochaj siebie takim jakim jesteś i zrozum, że poprzez właściwie życie i odżywianie , oczyszczenie z toksyn i okres utraty wagi może w końcu dojść do fazy odbudowy, w której osiągniesz dodatkowe zdrowe kilogramy za pomocą mięśni i będziesz się cieszyć większą witalnością.*



11.Nie jesteśmy sprawni fizycznie i odczuwamy litość dla naszych godnych współczucia emocji.* Zachowaj sprawność fizyczną – silny kręgosłup i sprawne ciało oznaczają silny system nerwowy, pewność siebie, siłę woli i głębszą fizyczną świadomość abyś mógł rozpoznawać swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe.*



12.Wierzymy, że może nam to „ujść na sucho” raz jeszcze.* Zapytaj siebie:” Jako to jedzenie sprawi, że będę się czuł za kilka minut, godzin albo jutro?” Pomyśl jak chciałbyś się czuć i dokonaj zdrowego wyboru, wiedząc, że robiąc to, podnosisz poziom swojego dobrobytu.*
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Salomea



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 2008 06 30 23:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

12 „najczystszych nie organicznych produktów”



szparagi

awokado

banany

brokuły

kalafiory

kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE.

kiwi

mango

cebule

papaje

ananasy

groszek (słodki)



Nie polecamy opierania diety wyłącznie na produktach z tej listy, lecz spożywanie ich na dobry, zdrowy początek posiłków, które nie zabiją Twojego apetytu. Ponieważ EWG donosi, że więcej niż połowa całego naszego ryzyka narażenia diety na pestycydy pochodzi z tych właśnie poniższych 12 produktów:



jabłka

papryka słodka

selery

wiśnie

importowane winogrona

nektarynki

brzoskwinie

gruszki

ziemniaki

czerwone maliny

szpinak

truskawki


ja jadam te "nieczyste" owoce, nie czuje sie po nich zle. to nie pochodzi z mojego doswiadczenia, lecz z prac innych osob. Ja podalabym za najbardziej czysty owoc orzech KOKOSOWY. palmy kokosowe nie sa nawozone. palmy kwitna 13 razy do roku.. owocuja tak smao. to najczystrzy i najpozywniejszy owoc jaki znam. Woda z orzecha kokosowego jest izotoniczna z naszym osoczem, wiec, jezeli mamy braki czegos we krwi, pijmy wode kokosowa, jedzmy kokosy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2008 07 01 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Salomea napisał:
kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE.
Fakt, nie dotykać pod żadnym pozorem, jeżeli dbasz o zdrowie ciała, nawet jeżeli sam ekologicznie uprawiasz w swoim ogródku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
newgargamel



Dołączył: 30 Sty 2005
Posty: 107
Skąd: El mundo

PostWysłany: 2008 07 01 16:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JMW napisał:
Salomea napisał:
kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE.
Fakt, nie dotykać pod żadnym pozorem, jeżeli dbasz o zdrowie ciała, nawet jeżeli sam ekologicznie uprawiasz w swoim ogródku.

Dlaczego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2008 07 01 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kukurydza nie występuje w przyrodzie. Od początku to twór doświadczeń genetycznych z roślinami. Stworzono go do tuczenia świń.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Dorota



Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 219
Skąd: ze wsi :)

PostWysłany: 2008 07 02 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm, bardzo ciekawe Smile. u mnie kukurydza odpadla bardzo szybko, podobnie ryz. a co z ryzem, tez jest sztucznie wyhodowany?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2008 07 02 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ryż i wszystkie inne zboża na naszej planecie, pochodzą od roślin, które ogólnie nazywamy trawami. Spójrz na dzikie trawy, te które wyrastają w górę i mają kłosy -- z tego poprzez modyfikacje genetyczne stworzono wiele odmian zbóż. Można też jeść kłosy traw, ale to przecież dużo mniejsze wydajościowo, dlatego ludzie uprawiają zboża a nie trawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Salomea



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 2008 07 03 16:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kukurydza jest pierwszą rośliną jaką zaczęto modyfikować genetycznie. Jest najłatwiejszą roślina do modyfikacji, najbardziej się poddaje. Owszem, jest uprawiania do TUCZENIA, szybkiego przyrostu masy ciała zwierząt hodowanych na mieso. Jest strasznie słodka i kaloryczna. Często powoduje dyskomfort po zjedzeniu. W Ameryce 99% uprawianej kukurydzy jest genetycznie zmodyfikowana. Spoglądając na kukurydzę na polach widzimy WIELKIE, OGROMIASTE trawska, monstrualne i odrażające, zupełnie niepodobne do tych wątłych i niskich, spotykanych w ogrodzie. Siła i moc kukurydzy jest sztuczna, nieprawdziwa, EKSPERYMENTALNIE wytworzona. Powinniśmy odżywiąc sie jak najbardzie naturalnie- uciekac od sztucznego, przetworzonego jedzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2008 08 18 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno wielu z WAS lubi , uwielbia , ubóstwia BANANY.
W tym filmiku ( " Bananera") zobaczycie jak są PRODUKOWANE.

http://www.itvp.pl/tagi.html?tag=1029

tutaj jest w.w. film ( powyżej coś nie tak ):
http://www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/boso-przez-swiat/wideo/bananera


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised


Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2009 05 09 10:29, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Salomea



Dołączył: 16 Cze 2008
Posty: 142
Skąd: Śląsk

PostWysłany: 2008 08 18 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znamy, znamy ten filmik.

Ja osobiscie nie lubie bananów, nie przepadam.

Zreszta, Joachim po powrocie z Peru opowie wam z miłą chęcia jaka "kategoria" owoców tropikalnych "spada" na nasze stoły Very Happy .. aż wyć się chce ze śmiechu Smile Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2008 09 12 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze ,że w "oficjalnych" mediach ktoś podejmuje temat nabiału ( filmik ):

http://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html

oraz surowej żywności ( filmik ):

http://dziendobrytvn.plej...osci_detal.html

zawsze da to komuś , coś do myślenia.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised

Przy pierwszym linku nie ma już wideo ale za to jest streszczenie:
http://uwaga.onet.pl/11265,news,1,czy_wiesz_co_jesz_cala_prawda_o_nabiale,reportaz.html


Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2009 07 22 11:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2008 10 23 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli ktoś z WAS chciałby się wyzwolić od " mlecznego nałogu " i jego pochodnych a NIE MA MOTYWACJI to może pomogą publikacje rozprawiające się z mlecznym dogmatem :

http://www.noni.com.pl/pacjent_nalogi3.html

oraz wprawdzie stary ten artykuł ale .......

http://integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Światełko



Dołączył: 14 Sty 2003
Posty: 679
Skąd: wawa

PostWysłany: 2008 12 31 03:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Filmu o bananach nie ma. Proszę o historie o owocach cytrusowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 01 01 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM

To tutaj jest na pewno :

tutaj jest w.w. film ( powyżej coś nie tak ):
http://www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/boso-przez-swiat/wideo/bananera

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised


Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2009 05 09 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Dorota



Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 219
Skąd: ze wsi :)

PostWysłany: 2009 01 11 15:58    Temat postu: JAJKA Odpowiedz z cytatem

Na początku tego wątku było o mięsie- zapomniałam jednak o najważniejszym: jak rozpoznać "pompowane chemią" mięso....
Wędliny, te "lepsze" po naszprycowaniu mają widoczne takie poprzeczne cieńkie paski wypełnione płynem. Przyjrzyjmy się dobrze, jeśli coś kupujemy. Przekrój wędliny powinien byc jednolity" jeśli jest poprzerywany w środku i nasiąknięty (czasem woda z chemikaliami aż kapią na wagę)- tzn, że tak naprawdę kupujemy (i jemy) wodę z chemią smakową....
pamiętam, jakieś 10 lat temu kolega, który pracował w dziale marketingu zakładów mięsnych powiedział mi, że "dobry fachowiec" ze 100g wędliny bez trudu zrobi 200g przez odpowiednie nastrzykiwanie... ponoć na patelni uwalniają się z tego silne trucizny- dotyczy gł. szynki, baleronu itp (np. jajka na szynce).on, odkąd przeszedł szkolenia i zaczął pracę- przestał kupować wędliny, a jedli ewentualnie tylko mięso. Także do chleba (piekli schab i karkówkę)...

Z kolei teraz chciałabym zwrócić uwagę na obozy koncentracyjne dla kur- jakim jest tzw. chów klatkowy. Jeśli nie chcemy się do tego przyczyniać: czytajmy numerki na pieczątkach. Pierwszy nr i literki oznaczają właśnie typ hodowli kur i kraj pochodzenia. Najczęstsze u nas: 3PL oznaczają jajka z ferm polskich chowu klatkowego- czyli z obozów koncentracyjnych dla kur właśnie Very Happy . Nr2- jajka ściółkowe i pewne rygory karmienia kur, 1- kury mają wybieg 0-hodowla w pełni ekologiczna. Te ostatnie niemal nieosiagalne....
Ściółkowe pojawiły się ostatnio w SAMach osiedlowych i marketach po ok 50gr/szt. Każdego stać, żeby zmniejszyć ilość cierpienia na naszej pięknej planecie... I przy okazji pomóc sobie, czy rodzinie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 01 11 20:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM !!!

Niestety ale jedzenie jakiejkolwiek tkanki odzwierzęcej nawet tej nazywanej czystym "mięsem" nie jest wolne od "chemii" i innych toksycznych "substancji".

Należy pamiętać , że natychmiast po zabiciu zwierzęcia w tkankach zaczyna się proces rozkładu , którego produkt końcowy określa się mianem jadu trupiego ( czyli PTOMAINY - toksyczne aminy powstające w procesach gnilnych ) i co charakterystyczne obciążone do granic możliwości od nadmiaru żywności organy wewnętrzne współczesnego człowieka muszą po spożyciu mięsa uwolnić organizm od tego jadu – to zadanie szczególnie mocno obciąża wątrobę.

Do mięsa dodawane są też substancje chemiczne. Mięso zabitego zwierzęcia zaczyna bardzo szybko gnić, a po kilku dniach zaczyna zmieniać kolor na chorobliwie szaro-zielony. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą azotanów i azotynów oraz innych środków konserwujących – mieszanki wiadome tylko dla rzeźni - w ten sposób nadając mięsu jaskrawo-czerwony kolor - wiele z tych środków to substancje rakotwórcze - w tym przypadku , także PRAWO NIE WYMAGA aby były wyszczególniane na opakowaniach . Shocked

np.: azotan sodu saletra sodowa, saletra chilijska, nitronatryt - w przemyśle spożywczym do konserwowania mięsa (przeciwdziała tworzeniu się JADU KIEŁBASIANEGO; symbol UE - E251) ,
azotan potasu Konserwant mięsa (E 252) ,itd.itp

Inaczej jady trupie to : putrescyna i kadaweryna.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised


Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2009 04 12 14:04, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 02 24 22:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Jeżeli kogoś interesuje m.in .tematyka surowej , organicznej żywności i ogólnie kwestie żywienia może oglądnąć film (często w filmie zahacza się o drażliwe tematy np.: wyżywienie populacji ):

"Jedzenie Ma Znaczenie "(Napisy PL) 8/8
http://www.youtube.com/watch?v=mrU2out1hXY&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=0
http://www.youtube.com/watch?v=2bAUXtkMwic&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=1
http://www.youtube.com/watch?v=JFDhs_AIvBE&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=2
http://www.youtube.com/watch?v=UukVMetQ_6A&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=3
http://www.youtube.com/watch?v=9VG3dqYfEtw&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=4
http://www.youtube.com/watch?v=7TMzo4EKK4Q&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=5
http://www.youtube.com/watch?v=0XMXGCsLEbg&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=6
http://www.youtube.com/watch?v=00yXsKzmMeE&feature=PlayList&p=C31A0AEA90D95AA9&index=7

W filmie przewija się b. często m.in David. Wolf -bardzo aktywny propagator raw -food , córka GERSONA i inni.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1672
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2009 02 25 08:58    Temat postu: informacje Odpowiedz z cytatem

Film ten podaje wiele ciekawych i prawdziwych informacji, to jest materiał edukacyjny, który warto pokazywać już dzieciom w przedszkolu a potem powtarzać kilka razy w czasie ich dalszej nauki.

Jednak warto pamiętać, że powiedzenie: "jesteś tym co jesz," jest fałszywe. Faktem jest, że w tym wymiarze, tym wszechświecie, tym miejscu czasu i przestrzeni jesteś tym, co stworzysz w umyśle. W tym obrazie jest także zawarty wpływ materii zwanej pożywieniem na funkcjonowanie twojego ciała fizycznego.

Przede wszystkim warto pamiętać, że każde ciało potrzebuje innej diety, żeby działało właściwie, a także ta dieta ciągle ulega zmianie. Poza tym, w każdym klimacie inna dieta dla ciała jest najkorzystniejsza. Dla przykładu, klimat Polski nie nadaje się do zamieszkania dla osób jedzących w czasie od ok. listopada do maja włącznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Pablo1961



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1098

PostWysłany: 2009 02 25 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bacchante



Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 134

PostWysłany: 2009 02 25 15:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo wtedy są tylko mrożonki ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 04 11 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

"Przełom - Inspirujący film o diecie witariańskiej" - język polski

1/12
http://www.youtube.com/watch?v=1roi45o07BI
2/12
http://www.youtube.com/watch?v=5C59QQC2kyM
3/12
http://www.youtube.com/watch?v=O58cfB_SJaE
4/12
http://www.youtube.com/watch?v=f2F4bxGUkhE
5/12
http://www.youtube.com/watch?v=FTK-Jxkbzzc
6/12
http://www.youtube.com/watch?v=FxnhiOxPo7o
7/12
http://www.youtube.com/watch?v=if5sOwddaVI
8/12
http://www.youtube.com/watch?v=URgr6Hzuy54
9/12
http://www.youtube.com/watch?v=GQyLEBCrhvQ
10/12
http://www.youtube.com/watch?v=jrD7IshTAR4
11/12
http://www.youtube.com/watch?v=WJBVdNOxq6k
12/12
http://www.youtube.com/watch?v=ZTjXEX6LmMU


A tu więcej o "surowej rodzince":

http://www.thegardendiet.com/
http://www.thegardendiet.com/beforenafter.html
http://jinjee1.securesites.net/raven/
http://jinjee1.securesites.net/kidsblog/


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 04 21 09:16    Temat postu: teraz mąka Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Na forum już było o mące tutaj:
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?t=610&highlight=&sid=8836dc985ade0616be69c0d339bdee7b

tutaj bardziej uszczegółowione namiary do linku powyżej:
http://rozmowy.all.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=57
http://rozmowy.all.pl/index.php

Co jeszcze można dodać ?
W skład KOMERCYJNEJ MĄKI wchodzą różne "ciekawostki"

Jednym z nich jest chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, - wytwarzany z SIERŚCI ZWIERZĄT ( najczyściej świńskiej szczeciny ) i KURZYCH PIÓR lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki ( ogólnie mąka nie wchłania tyle wilgoci ).

Wykorzystywanie sierści i piór dopuszcza Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2491/98 zaliczanych do : "...towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych"
TABELA 2 -Kod CN | Wyszczególnienie - ex0505 : "Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór :

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998R2491:PL:HTML

Używany jest też aby stworzyć rozciągliwe ciasto, szczególnie do bułek - hamburgerów , a także stabilizuje strukturę kwaszonego chleba , wchodzi zazwyczaj w skład gotowych mieszanek do wypieku chleba , które piekarnie zakupują hurtowo do wypieku komercyjnego chleba , co nie musi być wykazane na etykiecie składu chleba , ponieważ tam tylko pisze : "polepszacz" itp , itd ( oczywiście jest podany jako składnik mieszanki na jej opakowaniu ale tego "świadomy konsument" nie widzi i nie wie)
Duża większość komercyjnych mąk zawiera e920.

Także gaz dwutlenek chloru jest używany w przetwórstwie zbożowym do wybielania nasion i sprawia, że biała mąka staje się jeszcze bielsza. “Poprawia” to w jakimś stopniu mąkę.

Kogo interesuje jeszcze temat mąki możne zerknąć na poniższe rozporządzenie ministra dot. zbóż:
http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/1233.htm
dopuszcza ono pewne procentowe ilości m.in.: takich "smakołyków" jak : sporysz ,ziarna zbutwiałe 2 % , martwe owady lub ich pozostałości 2%.

Natomiast tutaj znajdziecie "czarodziejskie substancje " wykorzystywane w przemyśle cukierniczo - piekarniczym :

Surowce piekarnicze - ( BARDZO MIŁA NAZWA ) :
Emulgatory, Gluten pszenny, Hydrokoloidy, Środki konserwujące, Mąka sojowa, Barwniki do środków spożywczych, Proszek do zaczynu, Substancje cukrowe & Substancje słodzące - poniżej można sprawdzić co kryje się pod tymi nazwami :
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dg4l
http://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html

Produkty do pieczywa delikatesowego :Rozpulchniacze, Środki porotwórcze

Produkty do wyrobów mącznych niefermentowanych i ciast wytwarzanych na parze ,mąka makaronowa i mąka do dania Pasta, bułki na parze, makaron na parze i knedle na parze z musem śliwkowym:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/pasta.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/pasta.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dqq6
http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html

Produkty do keksów, krakersów i wafli
Systemy enzymów, Emulgatory & rozdzielacze, Aromaty
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Drt6
http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html

dodam ,ze np.:ALPHAMALT b 10020 jest enzymem proteazą a protezy mogą być zarówno pochodzenia odzwierzęcego jaki i roślinnego lub mikrobiologicznego.
np.:EMCEbest P-Bake - jest oparty na FOSFOLIPIDACH a nimi są lipidy ( prościej TŁUSZCZE ) w których skład wchodzą: glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosforowy


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bacchante



Dołączył: 26 Mar 2007
Posty: 134

PostWysłany: 2009 04 21 13:37    Temat postu: Re: teraz mąka Odpowiedz z cytatem

A tutaj trochę na ten temat:

http://zdrowy.tarnow.pl/trudna-do-przelkniecia-prawda-o-powszednim-chlebie/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group