Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy wiesz co jesz??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 05 02 21:53    Temat postu: najnowszy sposób utrzymywania czerwonej barwy "mięsa&qu Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

tutaj znajduje się animacja edukacyjna o najnowszym sposobie utrzymania czerwonej barwy peklowanego mięsa - GAZOWANIEM tlenkiem węgla (czadem) - Carbon Monoxide :

http://monomeat.advomation.com/no-co-meat/
tutaj znajduje się pdf dot. Carbon Monoxide :"Carbon Monoxide - Masking the truth about meat?":
www.foodandwaterwatch.org/food/pubs/reports/carbon-monoxide/download?id=pdf -

http://www.foodandwaterwatch.org/food/pubs/reports/carbon-monoxide
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.foodandwaterwatch.org/food/pubs/reports/carbon-monoxide&ei=n6H8ScrhDJbQjAe4mfCSAw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.foodandwaterwatch.org/food/pubs/reports/carbon-monoxide%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DV4f

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 05 22 16:49    Temat postu: komercyjna produkcja żywności Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

OUR DAILY BREAD ( orginalny tytuł : Unser täglich Brot )
Warto oglądnąć ten film pokazuje proces produkcyjny komercyjnych warzyw, mięsa , owoców i innej żywności "bez zaangażowania emocjonalnego" - tylko FAKTY dot. technologii i sposobów - ostatnio leciał na ARTE 5 kwiecień i 11 kwietnia o 1.05. - na pewno będzie powtarzany.

tutaj galeria zdjęć:
http://www.unsertaeglichbrot.at/jart/projects/utb/website.jart?rel=en&reserve-mode=&content-id=1130864824949&img-pos=6&img-cap=1131948084061
http://www.unsertaeglichbrot.at/jart/projects/utb/website.jart?rel=en&reserve-mode=&content-id=1130864824949&img-pos=6&img-cap=1130864825303
http://www.unsertaeglichbrot.at/jart/projects/utb/website.jart?rel=en&reserve-mode=&content-id=1130864824949&img-pos=10&img-cap=1132006922530


na tubie jest kilka kawałków:
produkcja prosiaczków:
http://www.youtube.com/watch?v=QzSq0AdvAbE
produkcja kurczaków:]
http://www.youtube.com/watch?v=KL2HZBJ37m0
"obrabianie" półtusz:
http://www.youtube.com/watch?v=9_6eHcrhD44

W filmie narracja i wszystkie informacje zostały przekazane wyłącznie w warstwie wizualnej, bez komentarza werbalnego.
więcej tutaj:
http://www.filmweb.pl/f378193/Chleb+powszedni,2005/wiadomosci
trailer:
http://www.ourdailybread.at/jart/projects/utb/website.jart?rel=en&content-id=1130864824948

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1092
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2009 05 22 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano ......
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 05 29 07:46    Temat postu: OUR DAILY BREAD- NASZ CHLEB POWSZEDNI -film Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

9 części po ok. 10 min.

Our Daily Bread Pt 1
http://www.youtube.com/watch?v=mbgth0k8VRM&feature=related
Our Daily Bread Pt 2
http://www.youtube.com/watch?v=ZL0eMI9hQh4&feature=related
Our Daily Bread Pt 3 ( m.in.- pobieranie spermy byczej , "krowia cesarka" )
http://www.youtube.com/watch?v=iPadmzAnaOU&feature=related
Our Daily Bread Pt 4 ( m.in.komercyjne jabłka i jaja , szparagi i koniec dnia świnki )
http://www.youtube.com/watch?v=qSzD2baa-BE&feature=related
Our Daily Bread Pt 5
http://www.youtube.com/watch?v=kba3RwDCD5c&feature=related
Our Daily Bread Pt 6
http://www.youtube.com/watch?v=2ewuRA8HxFQ&feature=related
Our Daily Bread Pt 7
http://www.youtube.com/watch?v=FYk4K_PoDnA&feature=related
Our Daily Bread Pt 8
http://www.youtube.com/watch?v=710ZmDGz1x0&feature=related
Our Daily Bread Pt 9
http://www.youtube.com/watch?v=wYFQ0JjTgpo

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised

Film chodzi w tym miejscu pod niemieckim ( oryginalnym tytułem ) :

Unser täglich Brot - Teil 1/9
http://www.youtube.com/watch?v=haQTdHGD--4&feature=player_embedded
Unser täglich Brot - Teil 2/9
http://www.youtube.com/watch?v=shCTLC71xgw&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 3/9
http://www.youtube.com/watch?v=dLc46604rGs&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 4/9
http://www.youtube.com/watch?v=dxNomTsOWb0&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 5/9
http://www.youtube.com/watch?v=6JO7cj-Ftl0&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 6/9
http://www.youtube.com/watch?v=aLOliemaLW4&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 7/9
http://www.youtube.com/watch?v=431n_M4JBKQ&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 8/9
http://www.youtube.com/watch?v=Ly1yKZv5AEE&feature=related
Unser täglich Brot - Teil 9/9
http://www.youtube.com/watch?v=3igBwqNlnhs&feature=related


Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2010 05 11 12:30, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 07 19 10:56    Temat postu: komercyjne szuszone owoce a suszona na / w słońcu Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

np.: weźmy komercyjne figusie ( figi ) Very Happy

Gdy chodzi o figi to trzeba dodać ,iż komercyjne przechodzą proces zwany FUMIGACJĄ ( fumigation ) czyli stosowanie czynnika chemicznego który w odpowiedniej temperaturze i zastosowaniu jest zabójczy dla szkodników.

W miejsce wycofanego bromku metylu MBR - chodzi o komercyjne figi wykorzystuje się np.: Fosforowodór ( gaz - np.: wydzielany przez pigułki i tabletki QuickPho , które zawierają 56% FOSFORKU GLINU ) .Gaz ten jest związkiem o małym ciężarze cząsteczkowym i niskiej temperaturze wrzenia. Gwałtownie dyfunduje w powietrzu i charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami przenikania przez różne produkty. WNIKA GŁĘBOKO W PRZECHOWYWANE PRODUKTY, nawet na głębokość 15 m do szczelnie opakowanych towarów. Znalazł więc szerokie zastosowanie w ochronie produktów przed różnymi szkodnikami. - oczywiście procesowi fum. poddawane są zboża , nasiona , suszone warzywa itd. , itp.

tutaj bardzo obszernie o FUMIGACJI:
http://www.pest.pl/index.php?goto=19

W zależności od jakości, rozróżnienia naturalne i przetworzone figi .

Naturalne są figi suszone na słońcu lub z pomocą maszyny z gwintem na sznury lub wiązane w dzwonki. Glukoza, która krystalizuje się i tworzy matową powierzchnia jest naturalnym procesem jaki zachodzi po wysuszeniu owocu (zresztą komercyjne też jemu ulegają figi ).

Przetworzone figi poddane kilku operacji, tj. suszenie, zanurzenie w słonej wodzie lub potraktowaniu "parami leczniczymi" ( steam treatment ), prasowanie i suszenie następnie ponownie są suszone !!! Przechodzą następnie przez płyty i rolki dla nadania im odpowiedniego, atrakcyjnego kształtu i błyszczącego wyglądu . Figi przetwarzane w ten sposób są najbardziej pożądane - jak zwykle konsumenci kierują się wyglądem.

Gdy chodzi o figi to trzeba podkreślić ,iż nawet , komercyjne maja dość wysokie wymagania dotyczące wilgotności i są na poziomie 60 -70 % ( warunki wentylacji ) a podczas transportu wymagana jest odpowiadania temperatura w przedziale 4-20 a optymalna to ok.7st C.

Nawet te komercyjne muszą być miękkie, mieć miły zapach i czym dłużej leżą na półkach twardnieją - na opakowaniu powinno pisać zbiór i rok np.sierpień 2008.
Suszone figi są bardzo wrażliwe na zapach i nie powinny być składowane w pobliżu cebuli i inne warzywa cebulowe, wciągają zapach ich olejków eterycznych co wiąże się , że są silnie higroskopijne a kontakt nawet z odrobiną wody powoduje ,że szybko fermentują cała partii.

Tutaj jest przykładowo kilka zdań jak suszy w naturalny sposób we Włoszech - figi z REGIONU Cosenza, :

http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=798_46
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.actahort.org/members/showpdf%3Fbooknrarnr%3D798_46&ei=XOePSZuROMzD_gaDjam_DA&sa=X&oi=translate&resnum=4&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dprocessing%2Bof%2Bdried%2Bfigs%26start%3D10%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DleR%26sa%3DN

Tutaj znajdziecie o jeszcze innych sposobach konserwacji żywności ( wrażliwi niech nie czytają ):
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/naprom.htm
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/metrad.htm
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/index.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 07 27 12:08    Temat postu: teraz ANTYBIOTYKI Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Pomimo ,ze nie spożywa się ich tak jak żywności jednak najczęściej są wprowadzane do organizmu właśnie poprzez układ pokarmowy.

Należy pamiętać , że antybiotyk jest METABOLITEM czyli produktem przemiany materii grzybów ( pleśni).
Odkryte przez prof. FLEMINGA w 1929 r. wydawały się zbawienne dla ludzkości , tym bardziej , że były to czasy masowych zachorowań na gruźlicę. Rzeczywiście URATOWAŁY życie tysiącom ludzi. Prof. FLEMING OSTRZEGAŁ JEDNAK przed ubocznymi działaniami antybiot. , lecz mimo to zaczęto je stosować na olbrzymią skalę.

Dodatkowo trzeba podkreślić ,iż antybiotyk Fleminga „wyprodukowany” przez DZIKO ŻYJĄCEGO PĘDZLAKA MA NIEWIELE WSPÓLNEGO ZE WSPÓŁCZEŚNIE STOSOWANYMI ANTYBIOTYKAMI.
Te współczesne są produkowane z grzybów mutantów , tak pozmienianych genetycznie , że wydzielają około 300 razy więcej antybiotyku.

Rzadko kto wie , jak się je produkuje.
W zbiornikach o pojemności wielu tysięcy litrów przygotowuje się pożywkę w postaci wodnego roztworu węglowodanów – mąki pszennej , ziemniaczanej i cukru. Po doprowadzeniu jej do temp. 70 st.F stopni dodaje się specjalne , laboratoryjnie wyselekcjonowane , zmutowane szczepy grzybów , które wytwarzają wymagane rodzaje antybiotyku.
Zbiorniki przez kilka godzin przerastają grzybnią . Zwróćcie uwagę ,że o ile większość normalnych , białkowych organizmów ginie w takiej temperaturze , dla grzybów tem.70 –120 stopni F jest optymalnym „ciepełkiem” , w którym najszybciej rosną.
Po odpowiednim czasie dokonuje się ODCIĄGU ANTYBIOTYKÓW.
Pierwszy , najczystszy jest przeznaczony dla ludzi , natomiast drugi – DLA ZWIERZĄT , DO UŻYTKU DLA WETERYNARZY.
Całą resztę odsącza się ,osusza i brykietuje. Stanowi ona główny komponent pasz KOMERCYJNYM TUCZU zwierząt mięsnych i drobiu., kurek niosek itp.itd. Tak więc całe tony grzybni wracają do „świadomych” konsumentów w postaci mięsa i nie tylko.

tutaj szeroko o produkcji antybiot.:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic&ei=2zcZSofIDcafjAeRybD0DA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3D47r

http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 08 03 19:00    Temat postu: czas na wydzielinę krowią - zwaną "MLEKIEM" Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Na tej stronie powyżej post 13 i 14 można znaleźć o "mleku" oraz w tym miejscu na forum:
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?t=69

Co jeszcze można dodać odnośnie wydzieliny krowiej ?

Hormony zawarte w wydzielinie krowiej lub koziej dodane do hormonów własnych mogą stać się przyczyną poważnych chorób jeżeli nie teraz to to w późniejszym wieku na pewno a silnie stymulujące hormony wzrostu sprzyjają wszelkim zdrowotnym patologią przede wszystkim rozwojowi nie normalnych komórek .
Natomiast GONADOTROPINA stymuluje właśnie tarczycę , steroidy jajnikowe i epidermalny czynnik wzrostowy.

Nie można pominąć faktu , iż cały kompleks soli wapniowo - magnezowo - węglanowy - fosforanowy , służący budowie kości ulega rozbiciu pod wpływem pasteryzacji a sole :fosforan wapnia , fosforan magnezu i węglan wapnia stają się praktycznie nierozpuszczalne i ich użyteczność jest zredukowana prawie do zera.

Pracownicy przetwórni mleczarskich dobrze wiedzą o tym , ponieważ na ściankach zbiorników osadzają się GRUBE WARSTWY soli wapniowych , nazywanych KAMIENIEM MLECZNYM.

Dodatkowo pasteryzacja dezaktywuje enzym- fosfatazę - potrzebna do absorpcji soli mineralnych z pokarmów a białko ulega zniszczeniu i zachodzi jego częściowa koagulacja a albumina i globulina sa praktycznie zniszczone. Cząsteczki cukru-laktozy-ulegają rozbiciu i KARMELIZACJI a struktury koloidalne aglutynacji czyli zlepieniu , straty witamin wynoszą od 30 do 80 % .

Wszystkie kefiry kupowane w sklepach i marketach są produkowane z MLEKA PASTERYZOWANEGO , które ma wszystkie negatywne cechy mleka przegotowanego.

M.in.: w procesie pasteryzacji zostaje zniszczony prawie całkowicie kwas foliowy i większość wit. z gr.B a po przyswajalnym wapniu organicznym pozostaje tylko "wspomnienie" , w procesie odtłuszczania zostaje usunięta wraz z tłuszczem większość wit.:A , D i E.
( jeżeli do tego jest homogenizowane to wykorzystuje się wysokie ciśnieni rzędu 20 atmosfer - nieźle i to wszystko dla ludzi i ich nerek , trzustki i wątroby )

Nic tu nie pomaga dodanie dobroczynnych bakterii w postaci tzw.: ziaren kefirowych - tzw.: grzybków kefirowych - chłam pozostaje chłamem negatywnie wpływającym na zdrowie człowieka i niestety ale bakterie nie przekształcają nieorganicznego wapnia w wapń organiczny łatwo przyswajalny

Ciekawego odkrycia dokonano podczas toczącego się konfliktu koreańsko - amerykańskiego co zaszokowało personel medyczny
Otóż SEKCJE ZWŁOK niektórych młodych amerykańskich żołnierzy wykazały obecność złogów i uszkodzeń w obrębie , czyli schorzenie , o którym dotąd sądzono ,że występuje TYLKO U OSÓB STARSZYCH (1). A jednym ze składników diety żołnierzy obok rafinowanej mąki , cukru , konserw było właśnie mleko homogenizowane. Współcześnie wiadomo , jaką rolę w procesie degeneracyjnym naczyń krwionośnych odgrywa mleko homogenizowane (2).

Homogenizacja umożliwia znajdującemu się w TŁUSZCZACH MLEKA ENZYMOWI , oksydazie ksantynowej , WNIKNIECIE BEZPOŚREDNIO DO KRWI , choć POWINIEN ON ZOSTAĆ WYDALONY , tak jak normalnie się to dzieje w przypadku świeżego mleka.Kiedy ów enzym wnika do serca i tętnic , niszczy BŁONY ŚLUZOWE , przyczyniając się do powstawania ZBLIZNOWACIAŁYCH TKANEK. Na bliznach gromadzi się cholesterol , który stopniowo zatyka naczynia ( 2).

Dodać jeszcze wypada , że MLEKO WSPÓŁCZEŚNIE ŻYJĄCYCH ZWIERZĄT ZAWIERA DO 400 % więcej pestycydów niż równoważna próbka zbóż czy warzyw.(3)

Mało kto wie , że dzięki dr Paul Dudley Whit -owi ( kardiolog ) prezydent Eisenhower, mógł kontynuować swoja prezydenturę po zawale serca (1955) i znacznie poprawił jego kondycję zdrowotną - w prosty sposób "wyrzucił' z jego diety mleko.(2)

Gdy wprowadzono homogenizację mleka 1932 r.( St. Zjed.) lekarze zacieli obserwować ciągły , stopniowy wzrost arteriosklerozy ( to samo dotyczy innych państw w zależności od roku ustawowego wprowadzenia homogenizacji mleka ) (2).

1. Leonard, J.; Hofer, J.L.; Pritikin, N.:" Live Longer Now " Grosset & Dunlap" Publishers, New York. 1974. s.10
2..Homogenized Milk Exposed, by Nicholas Sampsidis, 1983, (Sampsidis N.Homogenized!, Sunflower Pub. P.O. Box 25, Glenwood Landing, N.Y. 1983 )
patrz także :
http://naturalsolutionsradio.com/articles/article.html?id=8113&filter=
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://naturalsolutionsradio.com/articles/article.html%3Fid%3D8113%26filter%3D&ei=o7zVSaz6AsKf-AbD3P3JBQ&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3DSampsidis%2BN.,%2BHomogenized
3.Hergenrather J. at al., Pollutants in breast milk of vegetarians, „New England Journal of Medicine”, 304 (13), 26 marca 1981, s. 792.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 08 05 18:07    Temat postu: czas na wydzielinę krowią - zwaną "MLEKIEM" Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

W bardzo przejrzysty sposób został opisany wpływ homogenizacji na zdrowie człowieka w kardiologicznym magazynie "Artherosclerosis" ( Miażdżyca )( 1989; 77: 251-6 ) :

"Homogenizowane mleko krowie przekształca zdrowy tłuszcz masła w mikroskopijne kuleczki tłuszczu zawierającego oksydazę ksantynową ( XO ) , która jest jednym z najmocniejszych enzymów trawiennych, jakie w ogóle istnieją. Kuleczki te są wystarczająco małe, żeby pozostając nienaruszone , mogły przeniknąć przez ściany żołądka i jelit bez wcześniejszego przetrawienia.Tak więc ten wyjątkowo silny "krajacz białek" , jakim jest XO zostaje rozprowadzony po całym ciele przez układ krwionośny i limfatyczny. Kiedy XO uwolni się ze swojego tłuszczowego "opakowania" ( otoczki ) , atakuje wewnętrzne ściany każdego naczynia , w którym właśnie się znajduje. Doprowadza to do powstania rany. Rana z kolei wywołuje przybycie i przyklejenie kawałeczka "plastra" w celu załatania ubytku. Tym łatającym plastrem jest cholesterol. Stwardnienie tętnic , niewydolność serca , ból w klatce piersiowej , zawał serca - oto rezultaty tego procesu."
(Muscari A; Volta U; Bonazzi C; Puddu G M; Bozzoli C; Gerratana C; Bianchi F B; Puddu P
Association of serum IgA antibodies to milk antigens with severe atherosclerosis. )

szerzej w tym miejscu :
http://www.keepwell.com/homogenization.htm

tutaj "pani" TEXAS TRUTH GIRL zgromadziła wiele informacji dotyczących destrukcyjnego wpływu wydzieliny krowiej na ludzki organizm ( pokaźny materiał dotyczący związków Monsanto z BGH - syntetycznym hormonem ) :
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=44863417&blogID=143821786

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://blog.myspace.com/index.cfm%3Ffuseaction%3Dblog.view%26friendID%3D44863417%26blogID%3D143821786&ei=PhRFSqevEY-c_AaSkNWWAQ&sa=X&oi=translate&resnum=8&ct=result&prev=/search%3Fq%3DAtherosclerosis%2B1989%253B77:251-6%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dzvv%26sa%3DN%26start%3D10

także tutaj o bydlęcym hormonie wzrostu BGH :
http://www.drlam.com/articles/2003-No2-Milk.asp?page=2
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.drlam.com/articles/2003-No2-Milk.asp%3Fpage%3D2&ei=VPFESoz2IMLz_Ab05NCbAQ&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3DAtherosclerosis%2B1989%253B77%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D40


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1092
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2009 08 06 09:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z innego forum ....
Przepraszam, ze niemoje ... ale oryginalne słownictwo Very Happy


--------------------------------------------------------------------------------

Państwo Polskie rozpoczyna kolejny etap "ruchania" (wykorzystywania) polskich rolników.

Okazuje, się, że każdy rolnik, który sieje zboże, które wcześniej zebrał, uprawia tzw. "piractwo nasienne". Piractwo nasienne, jak każde inne piractwo jest nielegalne, i grożą za to kary !
Cytat:
Nielicencjonowana produkcja materiału siewnego jest piractwem, które szkodzi wszystkim: rolnikom, firmom nasiennym, hodowcom. Wpływa negatywnie na polskie rolnictwo i nasz wizerunek na świecie. Piractwo nasienne jest nastawione na wysoki zysk przy minimalnych kosztach produkcji i dlatego oferuje nasiona złej jakości, porażone chorobami, niewłaściwie zaprawione i przechowywane. Spadek plonu w wyniku zasiewu nielegalnie sprzedawanych nasion, choćby o kilka kwintali z hektara, stanowi wartość znacznie przewyższającą „oszczędność" wynikającą z niższej ceny zakupu nasion niekwalifikowanych. Ponadto rolnik nie uzyska dopłaty z Agencji Rynku Rolnego.


Co powinien zrobić rolnik, który zorientował się, że uprawia piractwo ?
Nie powinien siać własnego zboża, tylko powinien zakupić specjalnie modyfikowane zboże od specjalizujących się w tym firm.
Wyłączne prawo rozmnażania na cele siewne posiadają tylko tzw. hodowcy, a rolnicy są tylko producentami żywności, nie mogą produkować nasion na cele siewne.

Ale istnieje możliwość wysiania własnych nasion !!
Jest to tzw "odstępstwo rolne" (nie mylić z przestępstwo)
W skrócie to polega ono na tym, że musisz zapłacić państwu pieniądze za wysianie własnych nasion!
A czemu będą służyć te pieniądze ? Przeczytajcie sobie fragment "Czemu służą opłaty ?"
W skrócie, będzie to finansowanie firm produkujących genetycznie modyfikowane nasiona przez naszych rolników!

Nie wolno w żadnym wypadku siać nasion sąsiada lub zakupionych na targu:
Cytat:
„Odstępstwo rolne" dotyczy wyłącznie materiału z własnego zbioru - nie obejmuje nasion odmian chronionych, które zebrał inny rolnik, kupionych „na targu", nabytych w ramach tzw. „wymiany sąsiedzkiej". Siew takich nasion j est niedozwolony.


A co należy zrobić, gdybyśmy przypadkiem zauważyli, że ktoś sprzedaje nasiona zbóż bez odpowiedniej licencji ?
Po prostu należy "pie###ć" go (donieść na niego) do Agencji Nasiennej lub najbliższego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Cytat:
Nasion bez urzędowej etykiety nie należy kupować do siewu, nawet jeżeli są zaprawione, a o otrzymanej ofercie zawiadomić Agencję Nasienną w Lesznie lub najbliższego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Takie nasiona odmian chronionych nie posiadają licencji hodowcy, a ich siew narusza wyłączne prawo hodowcy do odmiany


Tak sobie myślę, że jedyną obroną rolnika, może być tłumaczenie się, że stworzył własną odmianę zboża, i ją udoskonala, że nie chce kupować modyfikowanych, gdyż przynoszą mu mniejsze plony. Ale pewnie i na to jest jakiś hak w polskim prawie.
Co z tym zrobić ?
Jak rozwiązać ten problem ?
Uświadomienie rolników, że są "ruchani" chyba nie pomoże ?


Źródło:
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/1.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/2.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/3.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/4.jpg
www.agencjanasienna.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2009 08 10 10:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Z nasionami jest sprawa szersza .

można odgadnąć filmik Globalny Bank Nasion w Norwegi 2008
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=yUvGrq6CGp8

Z jednej strony wieję grozą Razz a z drugiej strony wystarczy zapytać rolnika na targu i tak nie wie o co chodzi - sieje swoje i koniec Laughing

Będzie ok. jak zwykle jest wyjście:
http://www.veoh.com/browse/videos/category/educational_and_howto/watch/v18640718y7asxkYG
http://www.veoh.com/search/videos/q/scianto#watch%3Dv18640705x8KQCrDT
http://www.veoh.com/browse/videos/category/educational_and_howto/watch/v18640704eDbCpxF7

więcej było tutaj Very Happy
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?p=8766&highlight=#8766


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1092
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2009 08 11 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie no wiem ...
Tak sobie piszem/wklejam ... bo ciekawie się dzieje Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2009 09 24 12:12    Temat postu: pies trzeciej kategorii zmielony wraz z budą;) Odpowiedz z cytatem

Pamiętacie może ten cytat z "Psów" Pasikowskiego - "pies trzeciej kategorii zmielony wraz z budą"?
Okazuje się że coś takiego krąży po polskim rynku "żywnościowym":
http://www.onet.tv/26-letnie-mieso-na-stole,5515855,1,klip.html#
Na szczęście nie jem mięsa, zresztą ci co to jedzą, raczej też nie;))
Uwaga! Nie zalecam oglądania przed ani po jedzeniu;)
Jedzenie specjalnej troski;))
Smacznego

cytat z informacji z onetu:
Do Polski sprowadzono niemal 200 ton szwedzkiego mięsa w puszkach. Mięso wyprodukowano na początku lat 80-tych, w okresie zimnej wojny, na potrzeby wojska. Oficjalnie nie miało ono prawa trafić do jakiegokolwiek kraju Unii Europejskiej jako produkt, który mogą spożywać ludzie. Ministerstwo rolnictwa w Szwecji w umowie sprzedaży szwedzkiemu pośrednikowi wyraźnie zaznaczyło, że puszki z wołowiną i wieprzowiną mogą być użyte jako pokarm dla zwierząt.

Według sanepidu to "mięso" jest dobre. Jeżeli tak to nie widzę problemu w jego sprzedaży, pod warunkiem że kupujący wie co kupuje.

To mięso może być zarażone BSE:
http://wiadomosci.onet.pl/2050937,11,26-letnie_szwedzkie_mieso_moze_wywolywac_bse,item.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2009 12 23 13:08    Temat postu: karp Odpowiedz z cytatem

karpie są różne, kwadratowe i podłużne... Wink
i różnie karmione:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7392945,Czy_karpie_sa_karmione_starym_olejem_.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2010 01 05 14:23    Temat postu: parówki, ach parówki ;-) Odpowiedz z cytatem

cała prawda o parówkach i innych produktach "spożywczych:
http://wiadomosci.onet.pl/2105260,448,cala_prawda_o_jedzeniu__ktore_kupuja_polacy,item.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 01 31 20:13    Temat postu: wpływ tkanki wieprzowej na organizm człowieka Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Schweinefleisch und Gesundheit ( Wieprzowina i Zdrowie ) - Gesunde Medizin, Heft 3/1978 :

http://bertjensen.ch/schweinefleisch-und-gesundheit/
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://bertjensen.ch/schweinefleisch-und-gesundheit/&ei=roFkS9m4FJP5_Abfoqn9Aw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=10&ved=0CDMQ7gEwCQ&prev=/search%3Fq%3DGESUNDE%2BMEDIZIN%2BHeft%2B3/1978%2B-%2BSchweinefleisch%2Bund%2BGesundheit%2BDr.%2BHans-Heinrich%2BReckeweg%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dh5I
" H.H.Reckweg podkreślał , "...że tkanka wieprzowa zawiera obfitujące w siarkę śluzowatą substancję łączną , która w połączeniu z tłuszczem powoduje rozpulchnianie ludzkiej tkanki łącznej oraz osadzanie się krystalicznych związków na ścięgnach , stawach i chrząstkach , co prowadzi do rozwoju schorzeń reumatycznych.
Ze względu na ową śluzowatą substancje wieprzowina jest surowcem koniecznym dla uzyskania odpowiedniej konsystencji niektórych gatunków wędlin i kiełbas oraz przetworów mięsnych służących do rozsmarowywania.

Open Journal of Medicin - " Human pathogen effects of pork "
cytat :
"Today, I am more than ever taking the line that pork has a toxic effect on the human body. I support the work of Dr. H.-H. Reckeweg and all physicians who deal with that topic.
You will only realize the many products containing this toxin if you life prok-free. Not only pork itself is risky, but also all products made of pig, for example – gelatine! "

http://knol.google.com/k/jann-a-hommen/human-pathogen-effects-of-pork/w70bsupuspgy/3#
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://knol.google.com/k/jann-a-hommen/human-pathogen-effects-of-pork/w70bsupuspgy/3&ei=OCq6Sq6pGJiQsAbE7-SRBA&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Ddr%2BRECKEWEG%2BABOUT%2Bpigs%2Bmeat%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DKWn


Film dokumentalny o komercyjnej obróbce i produkcji "mięsa" i jego jakości - wywiady z pracownikami współczesnych rzeźni :
"Slaughterhouse - The Task of Blood "- dokumentalny BBC - 59:30 całość
http://laverabestia.org/play.php?vid=252&flagcommentcode=1

SLAUGHTERHOUSE: THE TASK OF BLOOD " 4 OF 4
http://www.dailymotion.pl/video/x2k1fv_slaughterhouse-the-task-of-blood-4_people

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 03 07 16:13    Temat postu: ponownie banany / Nemagon czyli DBCP Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Trailer filmu dokumentalnego: "BANANAS!*" reż.Fredrik Gertten - filmu krytycznie oceniającego jedną z trzech największych na świecie korporacji owocowych Dole Food Company a dokładnie proceder nielegalnego używania zabronionego Nemagonu- pestycydu ( DBCP ) co spowodowało poszkodowanie 16500 pracowników a śmierć około 1000 w wyniku ciągłego kontaktu z tym pestycydem ( Nikaragua ) .

http://www.bananasthemovie.com/

O filmie Fredrika Gerttena :
http://www.bananasthemovie.com/about-the-film
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.bananasthemovie.com/about-the-film&ei=h4yTS_uqL4THsgaW_sTjAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.bananasthemovie.com/about-the-film%2523article%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dg8E%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official

Fakty dotyczące stosowania Nemagonu - pestycydu ( oprócz Dole stosowały go pomimo zakazu Del Monte , Chiquita - 1979 zostało zabronione stosowanie Nemagonu - z jednym wyjątkiem ananasy Hawaje , 1985 całkowity zakaz ) :
http://www.bananasthemovie.com/show/the-facts
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.bananasthemovie.com/show/the-facts&ei=AY2TS4myMd-fsQadqfiSAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.bananasthemovie.com/show/the-facts%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DxpZ%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official

efekty kontaktu z Nemagonem :
http://images.google.pl/images?q=Nemagon&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&ei=5pGTS7SgIo6h_Ab415z8DA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCEQsAQwAw

Wystarczy dodać ,ze już w 1961 r. raport wewnętrzny Shell-a zalecał korzystanie z nieprzepuszczalnej odzieży ochronnej, aby zapobiec kontaktowi ze skórą, ponieważ pestycyd może przynieść niepożądane skutki gdy chodzi o możliwości reprodukcyjne ( rozrodcze ) człowieka dokładnie : zmniejsza mobilność plemników i spermatogenezę , zmniejsza fagocytozę poprzez białe krwinki i wywołuje nowotwory złośliwe oraz zakłóca ruję ( zwierzęta ).

A wieśniakom pracującym na bananowych farmach nikt takiej odzieży ochronnej nie daje - co zrozumiałe korporacja tnie koszty .

Jak działa DBCP , wpływ na zdrowie człowieka , zwierząt - pubmed :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7015501
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7015501&ei=qZKTS6e4HtL8_Ab7sOH9DA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7015501%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DJDa%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1519361/
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1519361/&ei=M5aTS8P-HMmK_AbhvtyJDQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBQQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3DDibromochloropropane%2B%28DBCP%29:%2Ba%2Breview%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DE7u%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official

Intervju: Fredrik Gertten om "Bananas!*" - w języku szwedzkim Very Happy
http://www.youtube.com/watch?v=RO-zh0wU5sE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zBh_9yAW7iE&feature=related

Film o produkcji bananów w Nikaragui :
Bananero Nicaragua Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=u74YqQGh3hc
Bananero Nicaragua Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=3uPFhow-CCQ&feature=related

Na początku drugiej części omówienie działania DPCB ( woda ) i wywiad z zdeformowanym chłopcem.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2010 03 22 23:02    Temat postu: cudowne jedzenie z mcdonalds Odpowiedz z cytatem

okazuje się że jedzenie z macdonalds ma cudowne właściwości - nie psuje się nawet po roku:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7687868,Przez_rok_trzymala_Happy_Meal_z_MacDonalds_w_szafce_.html
smacznego Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 05 11 11:07    Temat postu: Komercyjne oleje ( rafinowane ) oraz tłuszcze piekarnicze. Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

"Technologia tłoczenia olejów na skale przemysłową"

"Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 85 st. C.
Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik.

Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu.
Myliłby się ktoś, kto myślałby, że to już koniec. Zabawa się dopiero rozpoczyna.

Tak otrzymany olej jest koloru brunatno - zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji.
Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy ( np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone.

Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie".
W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.

Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych ( chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja ( powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.

Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. !!!, w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość. Argumentem na zakłamanie tej gałęzi przemysłu jest fakt, iż używając podczas produkcji tak wysokich temperatur, producent zaleca nam jego stosowanie do smażenia w temperaturach 170-180 st.C.

Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany.
Na szczęście są producenci wytwarzający oleje " dziewicze". Warto jednak poznać te dwie różne technologie."
( autor Marek Wolniak )

Takie oleje rafinowane są wykorzystywane do wszelakiej przetworzonej żywności jak : różne słodycze , pieczywo , karma dla zwierząt , gotowe produkty oraz do inne wyrobów np.: kosmetyki .

RAFINACJA:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafinacja

Istnieją rożne rodzaje , typy tłuszczu piekarniczego - przemysł przetwórczy oferuje szeroka gamę produktów zarówno roślinnych jak i odzwierzęcych
np.:istnieją różne tłuszcze poubojowe:
łój wołowy tłuszcze nerkowy wołowy
sadło
smalec z sadła
smalec z gęsi
smalec z skwarkami
smalec wieprzowy
tłuszcz nerkowy wołowy
szerzej:
http://pl.foodlexicon.org/r0000350.php
http://pl.foodlexicon.org/r0000360.php
oleje roślinne rafinowane wykorzystywane w piekarnictwie:
http://pl.foodlexicon.org/s0000300.php

Obecnie w piekarnictwie wykorzystuje się już takie ciekawostki jak wielofunkcyjne oleje aktywne np.: betrgabest MCT - ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKIEGO OD ŻYWNOŚCI PO KOSMETYKI itd. ( wykorzystywany także jako maszynowy środek smarowy ) :
"...Jest deklarowany jako olej roślinny bez podawania E-nr..." ( przedostatni produkt )
szerzej :
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/PL/oferta/olejochemiczne/index.html
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/pl/ofirmie/index.html
link bezpośredni :
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/PL/oferta/tluszcze/bergabest.htm

Pod pojęciem tłuszczu piekarniczego może się kryć zmodyfikowana w odpowiedniej temperaturze mieszanka łoju wołowego z otokowym tłuszczem wieprzowym ( patent lat 70 ) - producent np.:chleba może sobie napisać w składzie właśnie tłuszcz piekarniczy
szerzej:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:HM7qvSnehVMJ:pubserv.uprp.pl/PublicationServer/generuj_dokument.php%3Fplik%3DPL_000000000078799_B2_PDF+t%C5%82uszcz+piekarniczy+t%C5%82uszcz+wieprzowy+i+%C5%82%C3%B3j+wo%C5%82owy&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShT935uguAq1FaayXiqx3syXBVr7it_sjcrkJXHJh2ZymP4QNn7IYFoQtAN_y1E7nD-sL1p-m_6LcpjP3tLPbyKe7aSgLzPI6T8RfFZEXEnjkd9t-BvMcRO0UdTZjmTYM_vjZAO&sig=AHIEtbTV7X-v44MQ8bZq__IGmeDsnkh0Wg


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 09 26 15:55    Temat postu: Food Inc ( PL ) - coś o wspólczesnej żywności Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Film ukazuje całą prawdę dotyczącą produktów spożywczych w supermarketach i dań przygotowywanych w restauracjach szybkiej obsługi - od mięsa gotowe dania po komercyjne warzywa i owoce .


Food Inc PL 1/9
http://www.youtube.com/watch?v=EyQ4b7fkR1w

Food Inc 2/9
http://www.youtube.com/watch?v=I25H1-Cb9bc&feature=related
Food Inc 3/9
http://www.youtube.com/watch?v=-yS5GnBlOWo&feature=related
Food Inc 4/9
http://www.youtube.com/watch?v=WdG3ZAyrLjc&feature=related
Food Inc 5/9
http://www.youtube.com/watch?v=p9md1KHQLnY&feature=related
Food Inc 6/9 - m.in . o trustach wołowych
http://www.youtube.com/watch?v=Ki7FXkIQbwc&feature=related
Food Inc 7/9
http://www.youtube.com/watch?v=zi33zcERVYc&feature=related
Food Inc 8/9
m.in. od ok. 6:45 o "Prawach paszkwilu wegetariańskiego"( w Kolorado jest przestępstwem krytykowanie mięsa wołowego tamże produkowanego i jeśli zostałeś skazany na podstawie ustawy o p.p.w. po prostu idziesz siedzieć ) i tzw.: ustawie cheesburgerowej
http://www.youtube.com/watch?v=GA3b7so3L-8&feature=related
Food Inc 9/9
niedostępna


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 09 29 13:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Coraz więcej prawdziwych informacji dociera do ludzi .
Nawet się nie spodziewałem ,że taki tekst może zostać zamieszczony w Przekroju - jednym z wielu tygodników.

Jeszcze kilka lat wstecz mówiąc ludziom o tym ,że za oceanem pracownicy firm biotechnologicznych , chemicznych, farmaceutycznych itd. pracujący dla koncernów bardzo często są następnie pracownikami urzędów państwowych związanych z rynkiem spożywczym oraz o ustawach o legalnym lobbingu byłem posądzany o dobry humor , tworzenie teorii spiskowych czy nawet choroby.

Poniższy art. koresponduje z filmem Food Inc ( PL ).
całość
http://www.przekroj.pl/wydarzenia_swiat_artykul,6546,3.html
Cytat:

...

Żywność masowego rażenia
Maciej Jarkowiec

Prawo

Żeby interes się kręcił, trzeba mieć swoich ludzi w rządzie. Lobby przemysłu spożywczego kontroluje wszystkie kluczowe dla siebie urzędy i stanowiska w Waszyngtonie. Zasiadają tam:
Tom Vilsack. Dziś sekretarz rolnictwa. Do niedawna – przewodniczący Porozumienia Gubernatorów na rzecz Biotechnologii (jako gubernator Iowa), organizacji lobbującej na rzecz GMO i klonowania zwierząt hodowlanych, regularny pasażer prywatnych odrzutowców zarządu Monsanto.

Islam Siddiqui. Dziś Główny Negocjator Rolniczy (urząd dbający o sprzedaż amerykańskich produktów rolnych za granicą). Do niedawna – wiceprezes koalicji CropLife zrzeszającej biotechnologiczne giganty (z Monsanto na czele).

Roger Beachy. Dziś szef Narodowego Instytutu Żywności i Rolnictwa (badania naukowe nad żywnością). Do niedawna – prezes opłacanego przez Monsanto centrum badań nad roślinami Danforth.
To tylko trzy przykłady z najwyższej półki. W Departamencie Rolnictwa i wszystkich urzędach okołospożywczych roi się od ludzi, którzy w niedalekiej przeszłości zajmowali kluczowe stanowiska w kontrolujących rynek korporacjach.

Pozycję branży rolno-spożywczej w Waszyngtonie cementuje też 1,2 miliarda dolarów wydanych przez ostatnie 10 lat na lobbowanie Kongresu i Białego Domu.

To dzięki tym pieniądzom rokrocznie spada liczba przypadków kontroli mięsa, a prawu Kevina ukręcono łeb. Również dzięki nim w USA nie trzeba na etykietach informować konsumentów, czy żywność jest genetycznie modyfikowana albo czy krowom, od których pochodzi mleko, wstrzykiwano sztuczne hormony. Co więcej, producenci hormonów (w tym największy – uwaga – Monsanto) walczą o to, żeby nie można było mówić ludziom, że mleko NIE pochodzi od krów faszerowanych hormonami. Dziś, jeśli producent chce poinformować o tym odbiorcę, musi na nalepce dorzucić informację, że wedle znanych badań mleko z hormonami jest tak samo dobre. Trwa batalia o to, aby w przyszłości Amerykanie nie mogli się dowiedzieć, czy świnia, z której kotlet jedzą, została poczęta naturalnie, czy w laboratorium genetycznym.

To dzięki pieniądzom wydanym na lobbing branża skutecznie rozmyła definicję żywności ekologicznej (organic). Zachowując na etykiecie przyznawany przez rząd stempel organic, można dziś do jedzenia dodawać środki wzmacniające smak i zapach, spulchniacze, sztuczne tłuszcze, można używać roślin nawożonych i transportowanych z drugiego końca świata. To, że branża organic jest warta 23 miliardy dolarów rocznie i rozwija się szybciej od innych sektorów spożywczych, nie znaczy, że Amerykanie zaczęli jeść zdrowo – choć wielu z nich tak myśli. Najbardziej popularne marki żywności organic należą do gigantów: Nestlé, Krafta, Coca-Coli. Zdrowa żywność została kupiona przez korporacje i przestała być zdrowa. Wreszcie – dzięki „legalnej korupcji”, jak często nazywa się lobbing – w USA nie ma publicznej dyskusji na temat żywności GMO. W korporacyjno-politycznych gabinetach już zdecydowano, że jest bezpieczna i uratuje ludzkość przed głodem.

Sprzedaż
Skoro się wyprodukowało, trzeba sprzedać. Tym zajmą się specjaliści od marketingu. Branża wydaje na reklamę 36 miliardów dolarów rocznie, w tym 13 miliardów na przekaz skierowany do dzieci. Mały Amerykanin ogląda codziennie 30 spotów telewizyjnych reklamujących słodki i tłusty junk food. Z taką nieprzerwaną marketingową nawałnicą mierzyć się będzie kampania Let’s Move Michelle Obamy. Szkoda tylko, że gdy ona ją przygotowywała, jej mąż w gabinecie obok podpisywał kolejne nominacje dla agrospożywczych bonzów, którzy – jak mówi jeden z niezależnych farmerów w filmie „Food, Inc.” – traktują konsumentów z taką samą troską jak bydło, które zarzynają.

Oczywiście USA nie są jedynym krajem, gdzie produkcja żywności została uprzemysłowiona. Jednak nigdzie indziej aż tak silnej kontroli nad tym, co jedzą ludzie, nie dzierży kilka potężnych podmiotów. Polska jest dziś na etapie, na którym Amerykanie byli w latach 70. Nasze rolnictwo się reformuje, przed władzą kluczowe decyzje, które ukształtują system na lata. Trwają prace nad ustawą o GMO. Biotechnologicznym gigantom zależy, aby nasze prawo było wprowadzaniu upraw modyfikowanych jak najbardziej przychylne. Potrzebna jest w tej sprawie otwarta, publiczna dyskusja, bo nie chodzi tylko o to, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia. Chodzi o to, jak w przyszłości będziemy karmieni. Chodzi o to, czy oddamy całe nasze jedzenie w ręce monsantów, cargilli czy tysonów. Chodzi o to, czy chcemy być traktowani jak bydło.

Maciej Jarkowiec
„Przekrój” 12/2010
1.04.2010


W St. Zj. ustawa o legalnym lobbingu ma już długie tradycje.
W przeciwieństwie do Polski gdzie ust. o legalnym lobbingu została przyjęta stosunkowo niedawno lipiec 2005 .
http://www.sejm.gov.pl/prawo/lobbing/kon12.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2010 11 30 12:02    Temat postu: chemia w żywności Odpowiedz z cytatem

tutaj tekst z onetu o chemii w żywności:
http://zdrowie.onet.pl/profilaktyka/chemia-na-talerzu,1,3795970,artykul.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 11 30 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Do tego dochodzi jeszcze wchodząca szeroka ławą nanotechnologia w przemyśle spożywczym o czym niewielu wie - "gdzieniegdzie" interesują się problemem władze państwowe a producenci obiecują ze dzięki niej żywność będzie zdrowsza i smaczniejsza Very Happy
"Nanotechnologia w żywności. Producenci wolą to ukrywać "
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7433447,Nanotechnologia_w_zywnosci__Producenci_wola_to_ukrywac.html
Cytat:

Brytyjski parlament krytykuje producentów żywności, że nie chcą informować o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca też stworzenie rejestru takich produktów.

Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wyższej izby brytyjskiego parlamentu, stworzyła raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym. Mimo że nie ma żadnych przesłanek, żeby sądzić, iż nanotechnologia może być niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spożywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który był sprawodawcą raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spożywczych.

Krebs zarzuca firmom spożywczym, że nie chcą informować o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Dodał, że takie zachowanie może podsycić obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli już problemy z powodu używania genetycznie modyfikowanej żywności, więc nie chcą nagłaśniać tej sprawy - tłumaczy Krebs.

Sprawa jest o tyle ważna, że gwałtownie rośnie w Wielkiej Brytanii liczba firm spożywczych, które korzystają z nanotechnologii. W ciągu dwóch lat przewiduje się, że ich liczba wzrośnie nawet dziesięciokrotnie.

Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie

Nanotechnologia to ogólnie zespół technik, dzięki którym można budować bardzo małe obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemyśle spożywczym technologia ta może być używana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i tłuszczu w czasie ich produkcji. Dzięki temu mogą być zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzieży i kosmetyków.



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2010 12 01 14:32    Temat postu: masło Odpowiedz z cytatem

jak rozpoznać masło:
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem-maslo,6095,1,7169,odcinek.html
film zawiera również instruktaż, jak zrobić masło Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 12 26 19:28    Temat postu: produkcja komercyjnych ananasów Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Film o produkcji komercyjnych ananasów w Kostaryce przez owocowe koncerny Del Monte i Dole , zanieczyszczeniu wody , pestycydach stosowanych przy ich uprawie , traktowaniu i płacach robotników oraz bezpłodności
( trzy czwarte dostępnych ananasów na europejskim rynku pochodzi właśnie z Kostaryki )
"Pineapples: Luxury fruit at what price?"
http://www.guardian.co.uk/environment/video/2010/oct/01/pineapple-trade-costa-rica
http://www.youtube.com/watch?v=u97EdRu8dxI

można przeczytać również ten materiał Felicity Lawrence
"Bitter fruit: The truth about supermarket pineapple"
http://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production&ei=C3YXTfGTKsSb8QPEhZWIBw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DBitter%2Bfruit:%2BThe%2Btruth%2Babout%2Bsupermarket%2Bpineapple%2Bhttp://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DlAa%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26prmd%3Divns


POZDRAWIAM Z Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SONIQ



Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 56
Skąd: śląskie

PostWysłany: 2010 12 27 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

krzysztofie, dzięki tobie coraz bardziej nie chce mi się jeść Wink (czyli coraz bliżej mi do inedii)
pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group