Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy wiesz co jesz??
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1091
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2010 12 28 20:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Generalnie wszystko to, co dzieje się służy ewolucji ludzkości ... jedni ewoluują ... dopasowują się ... inni nie potrafiąc zobaczyć zmian będą musieli odejść, bo brak reakcji na zmieniające się środowisko, będzie dla nich zabójczy. Wszystko wychodzi na to, że nową, konieczną do utrzymania ciała fizycznego umiejętnością ewolucyjną jest Inedia! Zobaczymy co będzie następne:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2010 12 31 18:09    Temat postu: produkcja "masła" Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Jak jest produkowane przetworzone komercyjne tzw.: masło
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:YiP9jRNMfooJ:www.mlekoland.com/pl/seminaria/staniewski-wyklad.doc+plska+norma+mas%C5%82o&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
w skrócie
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CYqJuaAJ9fMJ:wt.ekonomiczny.net/download/file.php%3Fid%3D551+mas%C5%82o+niskiej+jako%C5%9Bci&cd=10&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
Cytat:

1.Selekcja surowca
2. Wirowanie
3. Pasteryzacja śmietanki
4. Odgazowanie śmietanki
5. Dojrzewanie fizyczne
6. Dojrzewanie biologiczne
7. Zmaślanie śmietany
8. Płukanie ziaren masła
9. Solenie masła
10.Wygniatanie
11. Formowanie, pakowanie i magazynowanie

np.:wygniatanie polega na działaniu ciśnieniem rzędu 60 -100 kPa na produkt

Już przy produkcji tzw.: śmietanki ( jako produktu bazowego do produkcji masła - tzw śmietana przerobowa ) zaczyna się szereg kombinacji i procesów przetwórczych np.: nor­malizacja "śmietanki" przez rozcieńczenie mlekiem pełnym lub odtłuszczonym ,neutralizacja do 7—8°SH węglanem sodu lub zasadowymi solami wapnia ,pasteryzacja , homogenizacja , ew. odwadnianie śmietanki
szerzej :
http://www.rebelmusic.pl/?smietanka-i-smietana,244
( jako ,że powyższa strona zmieniła charakter i nie ma już obszernego , szczegółowego materiału z zakresu materiałoznawstwa żywności , poniżej zamieszczam fragment dotyczący"śmietanki i śmietany " )
Cytat:

ŚMIETANKA I ŚMIETANA
Produkcja śmietanki i śmietany
Metoda podstojowa polega na oddzielaniu z mleka górnej warstwy, w której — w wyniku różnicy między ciężarami właściwymi tłuszczu mlecznego i pozostałymi składnikami mleka — zebrał się prawie cały tłuszcz (70—85%). Sposób ten pozwala na otrzymywanie śmietanki lub śmietany zawierającej 20—30% tłuszczu i mleka odtłuszczonego o zawartości 0,5—1,3% tłuszczu. W zasadzie metoda podstojowa jest obecnie całkowicie zaniechana; jedynie czasem stosuje się ją w serowarstwie dla częściowego odtłuszczenia mleka przeznaczonego do wyrobu niektórych serów. Metoda wirówkowa, w której siłę ciężkości zastępuje się siłą odśrodkową, jest powszechnie stosowanym sposobem otrzymywania śmietanki lub śmietany. Mleko przeznaczone do wyrobu tych produktów powinno być świeże, czyste, o normalnych cechach fizycznych i chemicznych; w praktyce dla uzyskania śmietany maślarskiej można użyć również mleka gorszej jakości i o podwyższonej kwasowości. Przed wirowaniem mleko podgrzewa się do temp. 35—45°C. Dzięki podwyższonej temperaturze zmniejsza się lepkość mleka i zwiększa różnica między ciężarami właściwymi tłuszczu i pozostałych składników, co 3—4-krotnie przyśpiesza proces odtłuszczenia. Następnie mleko wprowadza się na wirówki; na ogół umożliwiają one stosunkowo dokładną regulację zawartości tłuszczu w otrzymywanej śmietance i w mleku odtłuszczonym. Zwykle otrzymuje się śmietankę, w której zawartość tłuszczu nie przekracza 28%', w wyjątkowych tylko wypadkach zawierającą do 35%. Nowoczesne wirówki w mleku odtłuszczonym pozostawiają ok. 0,5% tłuszczu. Uzyskaną śmietankę normalizuje się przez rozcieńczenie mlekiem pełnym lub odtłuszczonym. Następnym etapem produkcji jest pasteryzacja, wskazana zarówno dla śmietanki i śmietany spożywczej, jak i maślarskiej, gdyż wraz z tłuszczem przechodzi do tych produktów większość enzymów mleka, skoncentrowanych na powierzchni kuleczek tłuszczowych i duża część bakterii zagarniętych przez tłuszcz. W mleczarniach niemal powszechnie stosuje się pasteryzację krótkotrwałą lub momentalną, przy czym temperaturę zwykle podwyższa się o 5°C w porównaniu z temperaturą pasteryzacji mleka pełnego, ze względu na ochronne oddziaływanie tłuszczu wobec bakterii. Dla zapobieżenia przypalaniu i pozostawianiu osadu na pasteryzatorze, lekko nadkwaszoną śmietankę przed pasteryzacją neutralizuje się do 7—8°SH węglanem sodu lub zasadowymi solami wapnia. Czasem produkt gorszej jakości, o zapachach paszowych, odwadnnia się przez mieszanie lub rozpylanie ogrzanej śmietanki. Dla uszlachetnienia śmietanki można ją również poddać procesowi homogenizacji. Po pasteryzacji produkt schładza się do 8—10°C. W celu uzyskania śmietany zagrzewa się śmietankę do temp. 15—18°C i zaszczepia zakwasem czystych kultur maślarskich, będących symbiotyczną mieszanką paru gatunków paciorkowców: Streptococcus lactis, Streptococcus cremoris, Streptococcus citro- i paracitrovorus, Streptococcus diacetilactis; rozwój tych drobnoustrojów powoduje nie tylko zakwaszenie, lecz nadaje śmietanie dobry smak i aromat. Śmietanę i śmietankę sprzedaje się w butelkach zamkniętych metalowym kapslem lub rzadziej na wagę. Oba produkty zarówno w mleczarni, jak i w punktach sprzedaży powinny być przechowywane w temp. nie wyższej niż 10°C i nie dłużej niż 2 dni od daty rozlewu. Środki transportowe powinny być tak wyposażone, aby chroniły śmietankę i śmietanę przed wpływami atmosferycznymi i zanieczyszczeniami.


Na marginesie dodam ,że tym czymś nazywanym śmietaną przerobową - produktem wysoce przetworzonym handluje się na cysterny
http://www.radom.cyberbiznes.pl/ciekawostki/detail.php?id=7121

Dodatkowo trzeba jeszcze pamiętać o
1.Pasteryzacji mleka zaraz po udoju (mleko nie schłodzone ) - wymagają tego od mleczarni przepisy ( prawo).
2. Długim kontakcie w ciągu produkcyjnym mleka , śmietany przerobowej z metalowymi elementami tzw.linii produkcyjnej oraz stosowania środków chemicznych do czyszczenia jej elementów
np.:
http://katalog.pf.pl/Gda%C5%84sk/Eko-Komes-Sp-z-o-o-F4644623G0B3965-m19.html
3.Warunkach bytowania krów mlecznych - traktowanie zwierząt , brak dostępu do światła słonecznego , karmienie paszami - mieszankami z dodatkiem innych zwierząt ,ich krwi itp. , stosowanie rożnych lekarstw itd. np.:
http://www.ventus-aliance.cz/pl/pasze/surowce-do-produkcji-pasz-na-bazie-bialka
http://www2.biofaktor.pl/?go=produkty2&sort=zwierz&gatunek=bydlo
http://www2.biofaktor.pl/?go=produkty&sort=zwierz

Taki produkt jest ładnie owinięty (opakowany) i sprzedawany pod nazwaną masło ( nazwa handlowa ).
Kiedyś masło wytwarzano w taki sposób :
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Maslo-nagawskie


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2011 01 25 17:19    Temat postu: sery kozie Odpowiedz z cytatem

Tym razem przykład pozytywny, francuskie sery kozie produkowane tradycyjnymi metodami: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8872926,Opactwo_kozich_serow.html Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2012 03 18 22:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Bardzo często konsumenci są wprowadzani w błąd przez sprzedawców,dystrybutorów odnośnie pochodzenia ryb i zazwyczaj myślą ,że pochodzą one z mórz ,oceanów itd. - czyli ich naturalnego środowiska.

"Ryby łososiowate - czy wiemy co jemy?"Prof.Dr Hab. Roman Kujawa
Przyroda Polska nr 10 Październik 2011/dodatek "Natura i Zdrowie"

http://www.lop.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=33
Cytat:

Ryby łososiowate - czy wiemy co jemy

Hodowla ryb łososiowatych w warunkach kontrolowanych rozwija się z roku na rok.W sklepach rybnych bez problemu możemy kupić tuszki , rzadziej filety pstrąga tęczowego czy też pochodzącego głównie z importu łososia norweskiego .
Ryby te hodowane są w stawach betonowych ( pstrągi tęczowe) lub sadzach morskich ( łosoś norweski ).Karmione są rożnego rodzaju paszami , które w mniejszym lub większym stopniu wpływają negatywnie na stan środowiska naturalnego.
Mimo wspaniałych współczynników pokarmowych opisujących z ilu to kilogramów paszy,ryby przyrosną o 1kg, nie jest to pokarm,jakim odżywiałyby się te ryby w środowisku naturalnym.Ryby te przed sprzedażą ,ubojem, muszą być poddane kilkudniowej kwarantannie , aby "wypłukać "z organizmu mało przyjemny zapach i posmak zawiązany z odżywianiem się paszami.

Bardzo ważnym kryterium decydującym o wyborze ryby do konsumpcji, oczywiście oprócz ceny i walorów smakowych , jest barwa mięsa.W konsumentach zakorzeniony jest pogląd ,że ryby łososiowate powinny mieć łososiowy kolor mięsa.Taka barwę nadają karotenoidy znajdujące się w skórze oraz tk. mięśniowej.Źródłem karotenoidów u ryb dziko żyjących są zazwyczaj skorupiaki planktonowe, których ilość przekłada się na intensywność barwy mięsa.Skorupiaki np.krewetki pobierają ten barwnik z alg ( glonów ).
Karotenoidy nie tylko wpływają na barwę mięsa , podnoszą jego wartość dietetyczną ,ale również są prekursorami witaminy a działają jako przeciwutleniacze lipidów w tkankach oraz uaktywniają wydzielanie hormonów.Należą one do grupy substancji aktywnych biologicznie.Stymulują odporność oraz procesy metaboliczne ryb,dlatego podczas hodowli ryb w warunkach kontrolowanych ,hodowcy muszą dostarczać rybom w paszy odpowiednie ilości karotenoidów.Ponadto karotenoidy , jak już wspomniałem na wstępie , pozwalają na uzyskanie tusze ryb o oczekiwanej przez konsumenta barwie.

Karotenoidy podawane rybom w paszy mogą być pochodzenia naturalnego ( Vitatol ) lub syntetycznego ( syntetyczna anatksantyna i kantaksantyna utrwalana żelem skrobiowym).Produkt o nazwie Vitatol zawiera 8%beta karotenu i uzyskanego w wyniku biotechnologicznego procesu przetwarzania kukurydzy przez grzyba Blaksela trispora.Preparat ten zawiera niezbędne kw. tłuszczowe , wiele witamin oraz wolne i strukturalne aminokwasy.Prowadzone badania porównawcze wykazują ,że aktywność biologiczna karotenoidów pochodzenia naturalnego jest znacznie wyższa niż syntetycznych.
Udział syntetycznych karotenoidów w kosztach karmy dla ryb stanowi około 10 -15%.nadal trwają badania mające na celu zwiększenie przyswajalności karotenoidów dodawanych do paszy, co wpłynęłoby na obniżenie kosztów produkcji ryb konsumpcyjnych .

Podczas hodowli ryb łososiowate otrzymują karotenoidy jeszcze przed uzyskaniem dojrzałości płciowej ,aby zapewnić dużą ich kumulację w mięśniach.Po uzyskaniu dojrzałości płciowej ryby znacznie słabiej przyswajają karotenoidy.W celu uzyskania wyraźnej zmiany zabarwienia mięsa,ryby powinny otrzymywać karotenoidy w paszy przez 9-12 tygodni.Początkowo zabarwienie mięśni zmienia się z szarożółtego na różowo-czerwone.Intensywność tego zabarwienia wzrasta w miarę podawania karotenoidów w paszy.Graniczny okres podawania karotenoidów to 15 tygodni.Po tym okresie brak jest zauważalnych zmian zabarwienia mięśni.Dlatego w hodowli najczęściej karotenoidy podawane są zazwyczaj przez 9-12 tygodni.
Zaprzestanie podawania karotenoidów powoduje zmniejszenie się ich zawartości w mięśniach do poziomu wyjściowego. Na zawartość karotenoidów w filetach ryb łososiowatych wpływa również sposób przechowywania.Najlepsze jest przechowywanie filetów w temp.-20st.C( 5% straty karotenoidów po upływie 80 dni),a najgorsze w warunkach chłodniczych 2-4zt.C ( prawie 10% strat po upływie 14 dni.)
Przykładowe produkty:
Pstrągi tęczowe w basenach hodowlanych ,
Filet z pstrąga tęczowego karmionego paszą bez dodatków karotenoidów ,
Łosoś atlantycki - z hodowli sadzowej w Norwegii,
Filet z łososia atlantyckiego karmionego paszą bez dodatków karotenoidów,
Łosoś bałtycki-ze środowiska naturalnego,
Dzwonko łososia bałtyckiego.


temat z forum o rybkach
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?p=10847#10847


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2012 05 17 21:36    Temat postu: Re: produkcja komercyjnych ananasów Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

krzysztof napisał:
WITAM Surprised

Film o produkcji komercyjnych ananasów w Kostaryce przez owocowe koncerny Del Monte i Dole , zanieczyszczeniu wody , pestycydach stosowanych przy ich uprawie , traktowaniu i płacach robotników oraz bezpłodności
( trzy czwarte dostępnych ananasów na europejskim rynku pochodzi właśnie z Kostaryki )
"Pineapples: Luxury fruit at what price?"
http://www.guardian.co.uk/environment/video/2010/oct/01/pineapple-trade-costa-rica
http://www.youtube.com/watch?v=u97EdRu8dxI

można przeczytać również ten materiał Felicity Lawrence
"Bitter fruit: The truth about supermarket pineapple"
http://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production&ei=C3YXTfGTKsSb8QPEhZWIBw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DBitter%2Bfruit:%2BThe%2Btruth%2Babout%2Bsupermarket%2Bpineapple%2Bhttp://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/02/truth-about-pineapple-production%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DlAa%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26prmd%3Divns

POZDRAWIAM Z Z ZIELONEJ GÓRY Surprised


Materiał Felicity Lawrence z The Guardian "Bitter fruit: The truth about supermarket pineapple" pojawił się także w Tygodniku Forum
"A na nas nie ma kary" - Tygodnik Forum 50/2010 ( 13-19.12.2010 )
http://www.tygodnikforum.pl/forum/index.jsp?place=Lead17&news_cat_id=219&news_id=9524&layout=8&forum_id=7527&page=text
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:_Lp5c95gaT8J:www.fresh-market.pl/files/1921403909/file/prasa_17_grudnia.pdf+&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShH9RipoIFtXaxZ7K3_6tKKkU1bkrfG5PkjPhmMStUdQhaCOt1uaIkL8KZ8NduraVusoTqDFTCJueD-WPZ8pqGZB1dovCEPWCu-iwTnp8AzqtBqN5GsBUPQMaDKaZIGzPdl2SPy&sig=AHIEtbTLeiuUkFnK0WLPFHTyrd6wZmvvfg
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_Lp5c95gaT8J:www.fresh-market.pl/files/1921403909/file/prasa_17_grudnia.pdf+&hl=pl&gl=pl
Cytat:
Degradacja środowiska, nękanie związkowców ,zatrucia środkami chemicznymi , płace na granice nędzy - oto mało znana strona produkcji egzotycznych owoców z tropikalnej monokultury.Fernando Ramirez ,główny agronom z Instytutu Toksykologi przy Uniwersytecie Kostaryki , wyjaśnia , na czym polega cykl agrochemiczny.- Ananasy wymagają ogromnej ilości pestycydów ,około 20 kg aktywnego składnika na hektar w czasie 1 cyklu.Gleba jest idealnie wyjałowiona , wyeliminowano wszelka bioróżnorodność.Zwykle stosuje się kilkanaście różnych środków,wile z nich trzeba aplikować kilkakrotnie.Używa się tu chemikaliów ,które są niebezpieczne dla środowiska i ludzkiego zdrowia.Te środki chemiczne są w Kostaryce legalne ,ale w innych regionach świata budzą kontrowersje.
Tak intensywne rolnictwo zaowocowało tanimi ananasami i stworzyło nowy rynek.Od 1998 roku globalna produkcja tych owoców wzrosła o blisko 50%Na rynku dominują dwie amerykańskie korporacje spożywcze: Del Monte i Dole.
Dwa lata temu , gdy owoc stał się podmiotem wojny cenowej , ananasy potaniały jeszcze bardziej. W każdym supermarkecie można dziś znaleźć oferty ananasów za "pól ceny" czy "dwa w cenie jenie jednego" .Niestety , ten przemysł jest zbudowany na degradacji środowiska i zarobach na granicy ubóstwa.Co więcej , obniżka cen w krótkim czasie doprowadziła do niekiedy drastycznego pogorszenia warunków produkcyjnych , które już wcześniej były fatalne.
Podobnie jak wielu miejscowych ekspertów , Ramirez, będący krajowym koordynatorem inicjatywy Pesticide Action Network ( Siec do Walki z Pestycydami ), obawia się, że ananasowy boom osiągnął zbyt duże rozmiary, by kostarykański rząd był w stanie kontrolować ten rynek.-Na niektórych plantacjach , by oczyścić glebę, stosuje parakwat w ogromnych dawkach, 10-15 większy razy niż zalecane.W Unii Europejskiej ten środek jest zakazany.W ogóle stosują tu mnóstwo herbicydów bo U.E. zastrzega ,że w kontenerach transportowych nie może być żadnego zielska.Całkowita monokultura , a to w połączeniu z tutejszym klimatem zapewnia idealne warunki do rozwoju szkodników i chorób.Plantatorzy powszechnie stosują organofosforany , węglowodory chlorowane , substancje zaburzające gospodarkę hormonalna , chemikalia, o których wiadomo ,że są rakotwórcze...Wiele z nich to związki wysoko toksyczne , niektóre powodują trwałe zanieczyszczenia organiczne.
Niedawne badania ananasów z Kostaryki , przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na zlecenie rządowej komisji ds.zanieczyszczeń pestycydami wykazało,że 94% próbek zawiera śladowe ilości fungicydu o nazwie triadimefon,który powoduje wady wrodzone i uchodzi za środek zaburzający gospodarkę hormonalna.W żadnym przypadku dawka nie przekroczył dozwolonej normy , więc we wniosku komisja oświadczyła , że obecność tego środka nie wpływa na zdrowie konsumentów.Inni eksperci są jednak zdania , że należy do minimum ograniczyć kontakt z chemikaliami tego rodzaju , zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży i dzieci.
W 2009 roku gospodarka Korsyki zarobiła na ananasach 700 mln. dolarów.Obecnie sektor zatrudnia 25,5 tyś pracowników a pośrednio zapewnia dalszych 100 tys miejsc pracy .W oczach rządu międzynarodowych organizacjo pomocowych i głównego donatora USA, ten przemysł to dla Kostaryki największa szansa rozwoju.

PRODUKCJA PRZEZ CAŁĄ DOBĘ

Jenak podobnie jak na całym zglobalizowanym i zliberalizowanym rynku żywności nowe miejsca pracy są "elastyczne " a warunki tak ciężkie ,że zatrudnienia szuka tu nie ludność miejscowa , ale imigracji z Nikaragui.Stanowią oni średnio 60% pracowników kostarykańskiego przemysłu ananasowego , a w regonach atlantyckich i na północy 90% robotników to Nikaraguańczycy.Wielu z nich pracuje tu nielegalnie dlatego tak ciężko im walczyć o jakiekolwiek prawa.
Dla zatrudnionych na i wielkiej plantacji należącej do Grupo Acon głównego dostarczyciela ananasów dla Dole , Fyffes, supermarketów Tesco i Wallmart-ASDA , wojna na ceny ananasów w zachodnich supermarketach oznacza tylko jedno:- Obcięli nam zarobki. Nie mamy z czego żyć . Ledwie wystarczy , żeby zapłacić za wodę - skarży się jeden z pracowników .Wszyscy narzekają ,że w ostaniach miesiącach firma obniżyła im pensję o połowę , tłumacząc ,że niema wyjścia , bo w europie spadły ceny.
W sezonie zbiorów praca jest szczególnie wyczerpująca , a zmiany trwają dłużej. W polu i opakowaniach pracuje się codziennie, produkcja trwa cała dobę.Pablo Lopez Garcia z Nikaragui pracował codzienni przez ponad 3 tygodnie i właśnie ma pierwszy wolny dzień w miesiącu .Jako członek Sitrap,związku zawodowego rolników plantacji , namawiał kolegów do podpisania petycji wzywającej do dopuszczenia reprezentacji związku do członkostwa w "stałym komitecie" zajmującym się stosunkami miedzy pracownikami a zarządem.Okazuje się ,że wszyscy , którzy podpisali owa petycje zostali zwolnieni.W 2007 roku przeprowadzono grupowe zwolnienia, tzw.liquidaciones a potem zatrudniono załogę jeszcze raz tylko ,ze z pensją niższą o 40 %. Związkowców przyjęto pod warunkiem ,że zrezygnują z przynależności do organizacji .
Victror Louis Espinoza także z Nikaragui , pracuje w Kostaryce od 6 lat. gdy tylko mógł , wysyłał pieniądze do kraju by zapewnić byt zonie i dziecku ale niedawno wynagrodzeni obniżono mu niemal o połowę.Mimo ,ze pracuje po 112 godzin dziennie przez 6,7 dni w tygodniu , ledwie wiążę koniec z końcem.Trzy lata temu wstąpił do związków gdy operator maszyny rozpylającej chemikalia - najczęściej organofosforan o nazwie diazinon- zaczęła podupadać na zdrowiu.-wszyscy odczuwaliśmy bóle głowy mieliśmy poparzenia skórne ,mdłości.Grupa Acon , zapewnia , że już nie stosuje tego środka.
Espinoza marzy o powrocie do domu .W tej chwili nie widzi dla siebie przyszłości - Podobne ciecia płać to wymóg rynku , po prostu musimy się z tym pogodzić. Oczywiście tęsknie za rodziną ale trudno dostać tak długi urlop, żeby można jechać aż do Nikaragui.

MILIONY DOLARÓW DLA USA

Kostarykański przemysł owocowy jest znany z wrogości wobec niezależnych związków zawodowych, która zdanie Carlosa Arguedasa z Sitrap wynik z położenia geograficznego i historii politycznej Ameryki Środkowej.Arguedasa mieszka w Siquirres jednym z wielu bezbarwnych miasteczek , jakie wyrosły na ananasowym pograniczu. W młodości pracował na plantacji bananów koncernu dole, gdzie jako operator maszyny rozpryskującej środki chemiczne narażony był na ciągły kontakt z dibromochloropropanem ( DBCP) , przez co co stał się bezpłodny ( w ramach odszkodowania za pozbawienie go płodności otrzymał od firmy 7,5tyś dolarów.Za działalność związkową i wynikłe z niej konfrontacje 23 razy trafił do aresztu.
Jako związkowy weteran Arguedas ma świadomość ,że ludzie , którzy głośnio stawiają zarzuty wpływowym koncern z między narodowego rynku owoców, określa się mianem komunistów.Wyjaśnia , skąd się to wzięło .Wzrost dzięki eksportowi był częścią nowej wizji rozwoju Kostaryki, promowanej przez Agencję Stanów zjednoczonych ds.Rozwoju Międzynarodowego ( USAUID ) od początku lat 80. w ramach programu Public Laf 480 znanego pod nazwa "Żywności dla pokoju".
Po kryzysie finansowym Bank Światowy zalecił restrukturyzację gospodarek poprzez liberalizacje rynków i zwiększeniu eksportu żywności do USA i Europy. W zamian za możliwość tańszego importu amerykańskiej kukurydzy , fasoli i ryżu. Stany dały na to miliony dolarów w postaci pożyczek preferencyjnych . Taka strategia zapewnił amerykańskim firmą handlowym możliwość rozwoju w regionie . W tamtym czasie polityka zimnowojenna miła ogromna silę oddziaływania , a USA chętnie wpierały rządy na swoim podwórku w walce z czymś , co uważał za skłonności socjalistyczne i komunistyczne.Fala strajków i przemoc na plantacjach bananów z silnymi związkami zawodowymi na wybrzeżach Pacyfiku wywołały w USA panikę.Ich sprzymierzeńcem w tej geopolitycznej grze okazał się kościół katolicki pod zwierzchnictwem Jana Pawła II, znanego zniechęci do komunizmuAntypatia do związków to spadek po tamtych czasach.

ALBO PRACA ALBO ZWIĄZEK

Arguedes zgodził się być naszym przewodnikiem po nizinnej północnej części regionu , skąd docierały do nas informacje o represjach wobec związkowców.W przeciwieństwie do górzystej , porośniętej lasem tropikalnym turystycznej północy , w tym ponurym , rolno -przemysłowym obszarze połacie bananów w niebieskich workach owadobójczych przeplatają się z połaciami ananasów.Powietrze jest wilgotne , a osada ,którą zwiedzamy , nie ma nawet nazwy , określa się ja po prostu jako Agriportica - Rolnictwo dla Kostaryki.Del Monte ma tu dwie gigantyczne plantacje ananasów.
W obawie przed utrata pracy zatrudnieni w niej ludzie wolą pozostać anonimowi ,ale zdołaliśmy zebrać sporo dowodów grupowych zwolnień.W należącej do Del Monte plantacji Finca San Peter znaleźliśmy też powiedzenie zarzutów o gnębienie związkowców.Z tego co mówią , wnioskujemy, że pracownicy ,którzy zamierzali wstąpić do związków i domagali się wyższej płcy , jakiś czas później dziwnym zbiegiem okoliczności zatruli się podczas spryskiwania ananasów furadanem - jednym z najbardziej toksycznych pestycydów z grupy karbaminianów , którego stosowanie w UE jest zabronione.
Jeden z pracowników wspomina , że reakcja firmy przypominała "eksplozje bomby " początkowo pracowników onieśmielano , potem zastraszona . Zarząd plantacji zapowiedział ,że wszyscy pracownicy fizyczni około 300 osób - zostaną zwolnieni w ramach grupowej liquidacion , a potem zatrudnieni na nowo.Owszem , wszystkich - z wyjątkiem związkowców - przyjęto z powrotem do pracy , ale z niższym wynagrodzeniem .
Didier Leiton, miejscowy organizator Sitrap ( podobnie jak Arguedas , był operatorem maszyny rozpryskującej DBCP na plantacji bananów , a dziś jest bezpłodny ) , wypowiada się w imieniu pracowników , którzy boją się mówić otwarcie .- Zaproponowano im darmowy przejazd do Siquirres , gdzie mieli wypisać się ze związków . Ci ,którzy się zgodzili , dostali prace tych , którzy odmówił więcej nie zatrudniono. Wkrótce po tym jednemu ze związkowców , który nie zgodził wystąpić się ze związków spłonął dom.Leito podejrzewa ,że było to podpaleni ale oficjalnego śledztwa nie przeprowadzono.On sam został dotkliwe podbity , gdy któregoś wieczoru powracała do domu z zebrania związkowego na innej plantacji.
W swoim oświadczeniu Del Monte zapewnia,że ścisłe kontrole i przestrzeganie przepisów pozwalają ograniczyć wypadki do minimum . Dodaje ,że wolność zrzeszania się jest podstawowym prawem pracowników , z których wielu należy do związków zawodowych.W Kostaryce , informuje ,zdecydowana większość ich pracowników należy do tzw.stałych komisji.
Owe komisje budzą kontrowersje - wielu pracowników uważa ,że nie dbają o ich interesy , bo pozostają na usługach zarządów.Zdaniem niezależnych związków są częścią struktury powołanej przez firmy , które w latach 80.przeprowadziły się do strefy atlantyckiej , w celu ograniczenia wpływów wolnych związków zawodowych.Do struktury należą stowarzyszenia Solidarista,które są częścią ruchu popieranego przez kostarykański Kościół katolicki. Na zlecenie międzynarodowych koncernów owocowych i za ich pieniądze. Solidarista produkuje antyzwiązkową literaturę i filmy,które są pokazywane pracownikom plantacji.Warto tu przypomnieć ,że start strukturom alternatywnym dla związków zawodowych ułatwił czek od amerykańskiej ambasady opiewający na 1,5 mln. dolarów.
Wyjeżdżając Finca San Peter , mijamy jeden z tych znaków , jakie często widuje się przy bramach wjazdowych na plantacje ,zwykle w sąsiedztwie ostrzeżeń , by nie wchodzić na tern upraw, bo niedawno rozpylano agrochemikalia:
"Dzięki Solidarista 250 pracowników współpracuje tu w zgodzie z pracodawcami.Solidarismo równa się Pokój". Zdaniem Arguedasa , rezultatem tej "zgodnej współpracy dzięki Solidarismo" jest niesprawiedliwa dystrybucja zysków z handlu ananasami i równie niesprawiedliwe obciążenie środowiska skutkami upraw.
-Na produkcji ananasów zarabiają wyłącznie międzynarodowe korporacje - narzeka.-Ludzie pracują przy uprawie ananasów ledwo wiążą koniec z końcem, na dodatek produkcja dewastuje środowisko naturalne . To żaden postęp.Jeśli już to Kostaryka cofa się w rozwoju.
Im mniej płacą konsumenci w Europie , tym wyższą cenę płaci Kostaryka.


Zatruta woda

Skutki kontaktu z agrochemikaliami nie dotykają bogatych zachodnich konsumentów,ale mieszkańców Kostaryki.
W kostarykańskim sądzie zajmującym się sprawami środowiska toczy się 90 spraw przeciwko 19 producentom ananasów , także tym największym w kraju , dotyczących zanieczyszczeni wody .Jedna z nich wytoczyli mieszkańcy El Cairo , położonej poniższej dwóch ogromnych plantacji w regionie atlantyckim Kostaryki:Hacienda Ojo De Agua i Finca Babilonia.Pierwsza produkuje ananasy dla Del Monte , druga od 2008 roku stanowi własność Del Monte .
Od ponad trzech lat mieszkańcy El Cairo i sąsiednich wiosek - w sumie około sześciu tysięcy osób -muszą czerpać wodę pitną z cystern , bo wody gruntowe w tej okolicy uznano za niezdatne do picia.Testy wykazały wysokie stężenie agrochemikaliów stosowanych w produkcji ananasów w tym środków rakotwórczych i zaburzających gospodarkę hormonalną.
Aydee Quiroz Nunez, jedna z liderek lokalnej społeczności ,opowiada ,jak zaczął się kryzys wodny.Pierwszych podejrzeń nabrała w 1995 r., gdy po przeprowadzce do wioski zdrowie członków jej rodziny nagle zaczęło się pogarszać.Jednocześnie coraz więcej mieszkańców uskarżało się na zupełnie niespodziewane przypadłości jak rozwolnienia , wysypki problemy gastryczne , w tym wymioty krwią , bóle kości i głowy,osłabienie wzroku.Specjaliści z uniwersytetu przebadali tutejszą wodę , a wyniki ich badań potwierdzi międzynarodowe laboratoria.
Dopiero po 10 latach rząd przyznał ,że w wodzie pitnej można wykryć śladową ilość 22 rożnych agrochemikaliów - m.in. bromacylu , herbicydu łączonego z występowaniem raka tarczycy , wątroby , nerek.
Ostatecznie w 2007 roku władze zgodziły się dostarczać wioskom wod.ę w cysternach. Tylko, że dostawy są zupełnie przypadkowe , nieprzewidywalne i niewystarczające.
Gdy odwiedziliśmy wioskę , Nunez i jej sąsiedzi od czterech dni czekali na pojawienie się cysterny .Większość mieszkańców używa zatrutej wody do mycia i prania , a gdy długo nie pojawia się dostawa , także do picia.Wielu uskarża si en ze zdrowiem. - Cierpię na wile chorób chronicznych , moje dzieci też a problemy -narzeka Nunez.- To nie sprawiedliwe co nas spotkało. Ze łzami w oczach wspomina ,jak urzędnicy przyjęli ich kampanię na rzecz uzdatniani wody.
-Rząd nazwał nas komunistami.Rzeczywistość jest taka,że chorujemy przez ananasy. Nie jesteśmy żadnymi komunistami.
Prosimy właścicieli plantacji o komentarz w sprawie zanieczyszczenia wody w ich sąsiedztwie.Hacjenda Ojo de Agua w ogóle nie reaguje , choć w przeszłości zapewniała w prasie ,że nie łamie prawa.Del Monte przypomina ,iż rzad cały czas monitoruje sytuację, a sama firma przestała stosować bromacyl na swojej plantacji, gdy kopiła ją w 2008 roku.
Przedstawiciele Del Monte dodaje ,ze przy uprawie nie stosuje się pestycydów zakazanych przez UE i USA i ,że generalnie ogranicza się korzystanie z tego typu środków.

Uczciwa uprawa

Mainor Soto Castro, właściciel farmy organicznej i działacz na rzecz sprawiedliwego handlu , na roli pracuje ze swoja rodziną.Zrezygnował z konwencjonalnej uprawy , gdy jego bliscy zaczęli chorować z powodu ciągłego kontaktu z chemikaliami.Dziś zwalcza szkodniki za pomocą uprawy rotacyjnej i podnoszenia jakości gleby , co ułatwia roślinom obronę.Prosperuje po części dzięki dopłatą z racji uczestnictwa w systemie fair trade ( dotowane uprawy prowadzone z naciskiem na właściwe traktowanie środowiska i ludzi zatrudnionych przy produkcji).
Stowarzyszenie ,które zajmuje się sprzedażą jego ekologicznych ananasów , twierdzi ,ze rynek produktów fair trade jest pogrążone w kryzysie. Gdy w Europie obniżyły się ceny zwykłych ananasów , zapotrzebowanie na owoce ekologiczne dramatyczni spadło.Konsumenci ,którzy gotowi byli zapłacić pół funta więcej za owoc wyprodukowany w sposób etyczny , zniechęcili się , gdy różnica w cenie przekroczyła funta.Trzy czwarte jego ananasów produkowana z zachowaniem zasad fair trade nie znajduje zbytu - ananasy te są sprzedawane jako zwykle owce ,a rolnicy nie dostają za nie dopłat.

Kokosy z ananasa

Do czyich kieszeni trafia jeden funt wydany w w Wielkiej Brytanii na ananasa.
41 pensów z każdego funta wydanego w sklepie zatrzymuje detalista.
38 pensów dostaje międzynarodowy koncern handlowy
17 pensów dostaje właściciele plantacji ananasów ( jeśli właścicielem planacji jest międzynarodowy koncern , zarabia 55 pensó )
4 pensy otrzymują pracownicy plantacji

Światowa produkcja ananasów
1997-13,23mln ton
2008-19,17 mln ton
Najwięksi producenci ananasów
Brazylia 2,49 ton
Tajlandia 2,28 mln ton
Filipiny 2,21 mln ton
Indonezja 1,62 mln ton
Ananasy stanowią 25% globalnej produkcji owoców tropikalnych
Areał upraw ananasa w Kostaryce gwałtownie wzrósł
2002 15,5 tys. hektarów
2007 32,5 tyś hektarów
2010 ok. 50 tys. hektarów
Wzrost eksportu ananasów z Kostaryki
1997 250 tys.ton
2007 1,35 mln ton
Kostaryka sprzedaje rocznie świeże ananasy za ok.0,5 mld dolarów.


POZDRAWIAM ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akset



Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 10
Skąd: zachodniopomorskie

PostWysłany: 2012 08 13 12:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co jemy nad morzem? + Reakcja sanepidu

http://www.youtube.com/watch?v=TA8_pIEptf0&feature=related
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jacek65



Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 468

PostWysłany: 2012 10 02 17:40    Temat postu: Zupki chińskie Odpowiedz z cytatem

Zupki chińskie, wśród wielu ludzi bardzo popularne. Niegdyś sam jadłem ich wiele. Moja znajoma powtarzała: jedz, jedz to zżółkniesz, nie stając się przez to Chińczykiem. Nie zżółkłem, ale coś mnie w okolicy wątroby po roku zaczęło kłuć Smile
http://technowinki.onet.pl/inne/artykuly/czego-nie-wiecie-o-zupkach-w-proszku,1,5262810,artykul.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2013 04 24 10:15    Temat postu: płatki ziemniaczane wykorzystywane w piekarnictwie Odpowiedz z cytatem

Cześć Surprised

Płatki ziemniaczane są powszechnie wykorzystywane w piekarnictwie i w rożnej innej przetworzonej żywności jako dodatek, wypełniacz - warto czytać etykiety .
http://www.platkiziemniaczane.pl/receptury.html
Cytat:
Płatki ziemniaczane są produktem znanym i stosowanym od wielu lat w różnych gałęziach przetwórstwa, jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności.
Od bardzo dawna stosowano dodatek ziemniaków jako szczególny, naturalny "ulepszacz" pieczywa powodujący znaczne wydłużenie okresu jego świeżości...
...dodatek 3% płatków ziemniaczanych w stosunku do mąki daje w efekcie ponad 7% wzrostu wydajności,
a także skraca czas fermentacji o 20 - 30 %.
Tak uzyskane pieczywo jest bardziej pulchne i dłużej świeże...
Wykorzystywane są także w gotowych recepturach do :
Cytat:
Chleb wiejski...
Chleb żytni wileński...
Chleb żytni staropolski...
Chleb wiejski...
Chleb pułtuski...
Chleb pszenny mokotowski...
Chleb wilanowski...
Chleb wilanowski...
Chleb mieszany słonecznikowy...

Ogólnie produkt nafaszerowany dodatkami niekoniecznie wegańskimi , weget. - trzeba pytać producenta i uwierzyć na słowo - o ile ktoś raczy się wyrobami z dodatkiem pł.ziemniaczanych .
SPECYFIKACJA WYROBU
http://www.jantar.slupsk.pl/zpz_stolon/platki_ziemniaczane/
Cytat:
Produkt :
Płatki ziemniaczane standard
Opis:
Płatki ziemniaczane wyprodukowane z jadalnych odmian ziemniaków
Składniki:
Ziemniaki min. 99%
Emulgator: monoglicerydy kwasów tłuszczowych E 471 max 0.5 %
Stabilizatory: difosforan disodu E 450(i) max. 0,1%, kwas cytrynowy E 330 max. 75 ppm
Substancje konserwujące: SO2 E 221, E 222 max 200 ppm

np.: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych w tym przypadku o e471
http://www.food-info.net/pl/e/e471.htm
Cytat:
Pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).. . Jedynie producent tych dodatków może udzielić dokładnych informacji na temat pochodzenia kwasów tłuszczowych...


A na etykiecie przecież pisze tylko :płatki ziemniaczane Twisted Evil


Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2013 12 01 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Surprised

Konsumenci nie są świadomi co kryje się pod enigmatycznym słowem "topnik" a delikatnie mówiąc nieciekawie to wygląda:
http://www.synteza.com.pl/to25.htm
http://www.synteza.com.pl/ta50.htm
http://www.synteza.com.pl/pk5.htm
Cytat:
Topnik do serów TO-25

skład:
mieszanina:
Pirofosforan dwusodowy - E 450a
Pirofosforan czterosodowy - E 450c
Trójfosforan sodowy - E 451a
Kwas cytrynowy - E 330
Parametry techniczne:
1. Zawartość fosforanów w przeliczeniu na P2O5, nie mniej niż, % (m/m.) 53
2. Zawartość wody, nie więcej niż, % (m/m.) 0.5
3. Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, nie więcej niż, % (m/m.) 0.2
4. pH 1% (m/m.) roztworu wodnego 8.0 +/- 0.3
5. Lliczba neutralizacji 330 +/- 50
6. Zawartość cytrynianów w przeliczeniu na cyrynian sodowy 5-cio wodny, nie mniej niż, % (m/m.) 3.2
7. Zawartość arsenu w przeliczeniu na As, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
8. Zawartość Pb, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
9. Zawartość Hg, nie więcej niż, % (m/m.) 0.000001
10. Zawartość Cd, nie więcej niż, % (m/m.) 0.00001
11. Zawartość Cu, nie więcej niż, % (m/m.) 0.003
12. Zawartość Zn, nie więcej niż, % (m/m.) 0.005
Zastosowanie:
Dodatek przy produkcji serów topionych.Topnik uniwersalny. Najlepsze efekty daje przy topieniu serów średnio dojrzałych.
Opakowanie:
Worki papierowe a 25 lub 50 kg.

Topnik do serów TA-50

skład: pirofosforan dwusodowy
pirofosforan czterosodowy
trójfosforan sodowy
kwas cytrynowy
Parametry techniczne:
1. Zawartość fosforanów w przel. na P2O5, nie mniej niż, % (m/m.) 52.0
2. Zawartość wody, nie więcej niż, % (m/m.) 0.5
3. Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, nie więcej niż, % (m/m.) 0.2
4. pH 1% (m/m.) roztworu wodnego 8.8 +/- 0.3
5. Lliczba neutralizacji -740 +/- 50
6. Zawartość arsenu w przeliczeniu na As, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
7. Zawartość Pb, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
8. Zawartość Hg, nie więcej niż, % (m/m.) 0.000001
9. Zawartość Cd, nie więcej niż, % (m/m.) 0.00001
10. Zawartość Cu, nie więcej niż, % (m/m.) 0.003
11. Zawartość Zn, nie więcej niż, % (m/m.) 0.005
Zastosowanie:
Dodatek przy produkcji serów topionych. Najlepsze efekty daje przy topieniu serów dojrzałych.
Opakowanie:
Worki papierowe a 25 lub 50 kg.

Topnik do serów PK-5

skład: pirofosforan dwusodowy
pirofosforan czterosodowy

Parametry techniczne:
1. Zawartość fosforanów w przel. na P2O5, nie mniej niż, % (m/m.) 60
2. Zawartość wody, nie więcej niż, % (m/m.) 0.2
3. Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie, nie więcej niż, % (m/m.) 0.5
4. pH 1% (m/m.) roztworu wodnego 5.4 +/- 0.3
5. Lliczba neutralizacji 1360 +/- 50
6. Zawartość arsenu w przeliczeniu na As, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
7. Zawartość Pb, nie więcej niż, % (m/m.) 0.0001
8. Zawartość Hg, nie więcej niż, % (m/m.) 0.000001
9. Zawartość Cd, nie więcej niż, % (m/m.) 0.00001
10. Zawartość Cu, nie więcej niż, % (m/m.) 0.003
11. Zawartość Zn, nie więcej niż, % (m/m.) 0.005
Zastosowanie:
Dodatek przy produkcji serów topionych. Kwaśny korektor pH masy serowej.
Opakowanie:
Worki papierowe a 25 lub 50 kg.


Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1091
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2013 12 02 19:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krzysiu ... może wiesz ...
Czy to prawda, że meksykańskie banany są stosunkowo najmniej zmodyfikowane ze wszystkich?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pielgrzym



Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 71

PostWysłany: 2013 12 03 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tymi bananami to ciekawe jest Razz widzialem i jadlem banany organiczne wielokrotnie na wyspach kanaryjskich - to zupelnie inne owoce niz wszystko to co mozna kupic u nas w kraju. Prawdziwe banany sa z reguly malutkie, urocze, dojrzewaja na drzewie i na nim pokrywaja sie czarnymi plamkami - taki banan ma kremowa konsystencje i jest bardzo radosny Very Happy Jesli chodzi o nasze banany to faktycznie sa lepsze i gorsze, najlepiej to wyczuc, wywachac lub zwyczajnie sie przyjzec. Zrobie reklame i powiem ze Chiquita czesto daje zadawalajace efekty Razz chodzi o to zeby banan z czasem pokryl sie ciemnymi plamkami - nie czarnymi smugami czy siniakami. Duzo za wczesnie zebrane banany beda mialy zielonkawy ogonek nawet jak reszta zacznie juz ciemniec. Polecam byc cierpliwym i jesc takie wlasnie i dobrze powolutku gryzc i mielic - zobaczysz ze zamiast 3 bananow zjesz pol i lepiej sie najesz!!

odnosnie modyfikacji - przypuszczam, ze wszystkie popularne kraje bananowe maja podobne podejscie do plantacji jak to co widzialem na Wyspach Kanaryjskich. Nie widzialem meksykanskich bananow - mozliwe, ze stamtad cos lepszego - no nic jak zawsze najlepiej zdac sie na czucie - to Ci prawde powie Smile a bananow z Kanarow nie jadam Razz

Hola!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2013 12 04 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Surprised

Odmiany dostępne w handlu masowym to odmiany hybrydowe( np.:celowe krzyżowanie dwóch odmian tego samego gatunku dla uzyskania określonego efektu ) oraz efekt inżynierii genetycznej w celu odporności na choroby, zwiększenia słodkości itd.itp.( dlatego współczesne owoce mają zachwianą proporcję cukru do minerałów).
Jedne z bardziej popularnych to odmiana np.:Cavendish banan .
Trzeba byłoby wiedzieć o jaką konkretną odmianę chodzi i kto ma na nią patent ( po czasie prawa patentowe wygasają )wtedy można by prześledzić historię powstania ( ale nie zawsze ktoś ma patent na określoną odmianę ).

Dzikie banany rosnące sobie gdzieś tam np.: w Afryce




Tak na marginesie m.in.:najróżniejsze odmiany bananów z Hawajów
Big Island Bananas
http://www.hawaiifruit.net/bib1417-lowR.jpg


Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hunab-ku



Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1091
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2013 12 04 13:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki ...

Skoro wyznacznikiem mają być plamki ... to zaplamione będę wcinał ... tak wolno jak się da Smile

A Chiquita ... cholerka ... taki film gdzieś był co oni z bananami robią ... no kurdę ... Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2016 01 18 14:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Surprised

PRAWDA O BANANACH - PAKIET EDUKACYJNY DLA NAUCZYCIELI I NAUCZYCIELEK ORAZ EDUKATORÓW I EDUKATOREK, Redakcja polskiego wydania: Marta Gontarska, Maria Huma,Tłumaczenie: Agnieszka Sobolewska, Kraków/Warszawa 2015- Pakiet jest adaptowanym materiałem edukacyjnym przygotowanym przez Banana Link. Wersję materiału w języku angielskim znajdziecie na stronie: www.bananalink.org.uk/resources
http://www.ekonsument.pl/materialy/publ_619_prawda_o_bananach.pdf
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:r3tHdxA7m1AJ:www.ekonsument.pl/materialy/publ_619_prawda_o_bananach.pdf+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
Cytat:
SPIS TREŚCI
Wstęp
Część 1 Wprowadzenie do tematyki łańcucha dostaw bananów
Łańcuch dostaw bananów
Skąd pochodzą banany?
Jak uprawia się banany?
Wyścig na dno
Przemysł bananowy a ludzie
Przemysł bananowy a środowisko i zdrowie
Rozwiązania
Które banany wybrać?
Cześć 2 Ćwiczenia praktyczne
Żywe obrazy
Łączenie żywych obrazów
Mówiące obrazy
Album ze zdjęciami – „dzień z życia”
Z półki w supermarkecie
Uczmy się dyskutować – zgadzam się, nie zgadzam się!
Równowaga sił
Zmiana układu sił – Sprawiedliwy Handel
Podział banana
Bananowe Globingo
Inne pomysły

...
WYŚCIG NA DNO
W przemyśle bananowym trwa „wyścig na dno” – firmy przenoszą się z jednego kraju do drugiego w poszukiwaniu coraz tańszych bananów. Ktoś jednak musi zapłacić cenę za to, że jakiś produkt żywnościowy jest tani, a w przypadku bananów ten koszt ponoszą setki tysięcy pracowników plantacji i drobnych rolników oraz ich społeczności. Skutki tego wyścigu na dno są druzgocące – migracja, dyskryminacja kobiet, choroby, takie jak nowotwory powodowane stosowaniem agrochemikaliów, brak sprzętu ochron- nego, zanieczyszczenie środowiska i powszechne nieprzestrzeganie międzynarodowych standardów pracy, w tym coraz częściej prawa do przystąpienia do niezależnego związku zawodowego. Zaledwie pięć firm (Dole, Del Monte, Chiquita, Fyffes i Noboa) kontroluje 80% międzynarodowego handlu bananami. Jednak wyścigowi na dno w branży przewodzą teraz europejskie supermarkety, które stały się najpotężniejszymi graczami w międzynarodowym łańcuchu dostaw bananów. Kiedy supermarkety tną ceny bananów – towaru, z którego mają największe zyski – nie zmniejszają swojej marży. Zamiast tego obniżają cenę, którą płacą dostawcom, a ci z kolei przenoszą cięcia na kolejne ogniwa łańcucha dostaw, aż do pracowni- ków i pracownic. Jednocześnie wiele supermarketów nie poczuwa się do odpowiedzialności za społeczne i ekologiczne konsekwencje swojego postępowania odczuwalne w krajach producenckich.
SYTUACJA W POLSCE Banany są w Polsce trzecim najczęściej kupowanym owocem. Konsumpcję można szacować na 6 kg na osobę rocznie, co jest jedną z najniższych wartości w krajach europejskich, ale wartość ta szybko rośnie2. Głównym dostawcą bananów w Polsce jest Chiquita, z udziałem w rynku powyżej 20%, na drugim miejscu plasuje się Fyffes z udziałem nieco ponad 10%. Do innych ważnych konkurentów należą polska firma Citronex oraz amerykańskie Dole i Del Monte. Średnia cena bananów w Polsce należy do najniższych w Europie. Polska ma najwyższy w Europie odsetek dyskontów i hipermarketów oraz największy rynek dyskontów w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Dominują zachodnie korporacje: Biedron- ka, należąca do portugalskiej firmy Jeronimo Martins, jest czołową siecią w kraju z ponad 30% udziałem w rynku. Równie prężnie rozwija się niemiecki dyskont Lidl. Opór dyskontom stawia Tesco oraz Carrefour dzięki szybkiemu rozwojowi sieci franczyzowej. Polityka dużych sieci okazuje się być bardzo skuteczna – konsumentów nie brakuje. Ale czy my, sami biorąc udział w tym cenowym wyścigu na dno, zastanawiamy się nad tym, dlaczego produkty te są aż tak tanie? Czy kupując banana wiemy do kogo wędruje większość zysku z jego sprzedaży? I czy wiemy jaki wpływ ma to na nasz lokalny rynek?

PRZEMYSŁ BANANOWY A LUDZIE

DŁUGI CZAS PRACY I NISKIE PŁACE Robotnicy i robotnice na plantacjach często pracują po 10-12 godzin dziennie w nieznośnym upale. Aby obniżyć koszty, korporacje często pozwalają na bardzo złe warunki pracy, mogące zagrażać zdrowiu i życiu zatrudnionych. Pracownicy i pracownice plantacji w Ameryce Łacińskiej często zarabiają 8% końcowej ceny banana. W Nikaragui – tylko 4,50 zł dziennie. W Ekwadorze od 15 do 24 zł dziennie. We wszystkich krajach producenckich obowiązuje ustawowa płaca minimalna, ale często nie wystarcza ona pracownikom i pracownicom na życie w przyzwoitych warunkach. Powinni zarabiać tyle, by móc zapłacić za swoje podstawowe potrzeby, takie jak mieszkanie, jedzenie, wykształcenie, transport i ubranie – takie wynagrodzenie nazywamy „godną płacą”. Poza tym na plantacjach pensje często wypłacane są tylko za ośmiogodzinny dzień pracy, ale pracownicy i pracownice muszą zostawać w nadgodzinach, za które nie dostają zapłaty.
BRAK PEWNOŚCI ZATRUDNIENIA Powszechną praktyką na plantacjach bananów jest zatrudnianie ludzi na podstawie umów krótkoterminowych na okres 3 do 6 miesięcy. Pracujący na takiej umowie nie mają wie- lu praw przysługujących stałym pracownikom i pracownicom, a kontrakty te mogą być stosowane jako straszak wobec osób próbujących organizować związki zawodowe. Pracowników tymczasowych łatwiej zatrudnić i zwolnić.
DZIAŁANIA ANTYZWIĄZKOWE Pracownikom i pracownicom plantacji często odmawia się prawa do swobodnego zrzeszania się w związkach zawodowych. Dochodzi do zwolnień za organizowanie działalności związkowej, a nawet za samo zapisanie się do związku. Pracownicy i pracownice boją się więc bronić swoich praw, bo nie chcą stracić pracy. W większości krajów, gdzie produkuje się banany na eksport, nie ma państwowego wsparcia finansowego dla bezrobotnych. Członkowie i członkinie związków zawodowych w Kostaryce są systematycznie wpisywani na „czarną listę” i nie mogą znaleźć pracy na żadnej plantacji bananów. W krajach takich jak Kolumbia, gdzie toczy się wojna domowa, związkowcy z przemysłu bananowego mogą nawet ryzykować życiem. W Ekwadorze w maju 2002 roku właściciel największej korporacji bananowej w kraju wysłał kilkuset uzbrojonych ludzi, aby przerwać pokojowy strajk 800 pracowników, którzy niedługo wcześniej założyli związek zawodowy – 19 z nich zostało ran- nych. Do dziś zdarzają się tam przypadki represji z użyciem przemocy. W Polsce wszyscy pracujący na umowę o pracę mają zagwarantowane prawo wstępowania do związków zawodowych. I choć zdarzają się przypadki łamania tego prawa to pracownicy i pracownice mają możliwość, aby poinformować o tym odpowiednie instytucje, sąd czy media. Rządy większości krajów produkujących banany ratyfikowały standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy i włączyły je do krajowego prawa, przyznając pracownikom szereg praw, między innymi do wstąpienia do niezależnego związku zawodowego, ale przepisy te często pozostają tylko na papierze i nie są przestrzegane przez potężne korporacje bananowe.
...
KOBIETY NA PLANTACJACH
Na plantacjach często dochodzi do molestowania seksualnego i dyskryminacji kobiet. Ponieważ firmy dążą do obniżania kosztów, zatrudniają mniej kobiet, które uważają za pracownice „wysokiego ryzyka”, bo mają one prawo do urlopu macierzyńskiego i często muszą opiekować się dziećmi. Szacuje się, że obecnie niecałe 10% zatrudnionych w przemyśle bananowym to kobiety. Te, które dostaną pracę w tej branży, często są dyskryminowane. Na przykład w Kostaryce kobiety muszą udowodnić, że nie są w ciąży, zanim zaproponuje im się zatrudnienie. Jak podaje Fátima Del Rosario Herrera Olea, aktywistka Unii Światowego Handlu, SITAG-Peru, kobiety często pracują po 14 godzin bez wliczanych godzin nadliczbowych. Zobacz cały wywiad z Fátimą w języku angielskim na stronie www.bananalink.org.uk/testimony-sitag-peru-june-2013-fatima-herrera-olea
...
PRZEMYSŁ BANANOWY A ŚRODOWISKO I ZDROWIE

KOSZTY DLA ŚRODOWISKA Stosowanie ponad 400 agrochemikaliów w przemyśle bananowym jest – dosłownie – zgubne w skutkach zarówno dla pracowników i pracownic plantacji, jak i środowiska. Odpady trafiają do rzek i wód gruntowych, przez co rośnie osadzanie się niesionego przez rzeki materiału oraz zatrucie wód. 90% raf koralowych u wybrzeży Kostaryki jest dziś martwe w wyniku stosowania pestycydów, spływających rzekami do morza. Szacuje się, że duża część pestycydów, którymi opryskuje się uprawy z samolotów, spada nie na rośliny, lecz na glebę, do wody lub na tereny poza plantacją (gdzie mieszkają ludzie). Bioróżnorodność (liczba różnych gatunków i odmian roślin istniejących na danym obszarze) bardzo ucierpiała przez ciągłe powiększanie plantacji bananów. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wycięto tysiące hektarów tropikalnych lasów deszczowych, żeby zrobić miejsce dla plantacji bananów. W regionach upraw bananów znacznie wzrosło zagrożenie powodziowe, z powodu wylesienia oraz kopania rowów odwadniających na plantacjach.
POWAŻNE ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA Pracownicy i pracownice rzadko są informowani o swoich prawach i o podstawowych zasadach BHP (bezpieczeństwa i higieny pracy). Na przykład pestycydy często nakłada się ręcznie bezpośrednio na rośliny albo rozpyla się je z opryskiwaczy plecakowych noszonych przez pracowników. Chociaż w większości krajów przepisy wymagają stosowania odzieży ochronnej, firmy często niewiele robią, by wprowadzić te nakazy w życie. Kiedy już zapewnia się pracownikom i pracownicom odzież ochronną, często jest ona niewystarczająca lub bardzo niewygodna do noszenia w męczącym tropikalnym upale. Pracownicy i pracownice są narażeni na zatrucie pestycydami, które może wywoływać raka, bezpłodność oraz inne poważne choroby. Często dochodzi także do wypadków, bo robotnicy zarówno na plantacjach, jak i w pakowalniach wykonują katorżniczą, powtarzalną pracę w gorącym i wilgotnym klimacie. Na plantacjach rzadko jest personel medyczny, a lekarze często pracują dla korporacji, więc niechętnie rozpoznają problemy zdrowotne wynikające z kontaktu z chemikaliami lub urazów przy pracy.

DBCP Przez lata toczyły się procesy sądowe przeciwko koncernom bananowym Dole, Del Mon- te i Chiquita oraz korporacjom chemicznym Dow, Shell i Occidental, pozwanym przez tysiące latynoamerykańskich pracowników w sprawie szkodliwych skutków wysokotoksycznego chemicznego środka nicieniobójczego Nemagon (DBCP – dibromochloropropan), takich jak wady okołoporodowe, uszkodzenie wątroby i nerek oraz bezpłodność u mężczyzn. W Stanach Zjednoczonych Nemagon został zakazany w 1977 roku, ale na plantacjach bananowych w Ameryce Łacińskiej nadal go stosowano, czasem aż do 1990 roku, mimo że korporacje były świadome ryzyka ponoszonego przez pracowników. Chociaż DBCP jest obecnie zakazany, taka tragedia może wydarzyć się ponownie. Wśród środków chemicznych stosowanych na plantacjach są co najmniej cztery sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia jako niezwykle niebezpieczne, w tym parakwat (środek chwastobójczy) oraz trzy fosforany organiczne niedopuszczone do użytku w Wielkiej Brytanii
...
KTÓRE BANANY WYBRAĆ?

EKOLOGICZNE W produkcji ekologicznej nie stosuje się pestycydów. Chwasty pieli się ręcznie, szkodniki zwalcza metodami niechemicznymi, a glebę nawozi materią organiczną. Obecnie certyfikat rolnictwa ekologicznego ma 2% eksportowanych bananów, w większości pochodzących z Dominikany, Ekwadoru i Peru. W Wielkiej Brytanii 5% jedzonych bananów to banany eko-logiczne. Certyfikat ekologiczny gwarantuje wysokie standardy ochrony środowiska, nie gwarantuje natomiast minimalnych standardów społecznych ani uczciwej ceny.
FAIRTRADE Wybór bananów Fairtrade (Sprawiedliwego Handlu) ma bezpośredni pozytywny wpływ na życie producentów, pracowników i ich społeczności. Rolnicy mają zagwarantowaną cenę minimalną, wyliczoną na podstawie rzeczywistych kosztów produkcji bananów i pozwalającą zaspokoić podstawowe potrzeby żywieniowe, mieszkaniowe, zdrowotne i edukacyjne. Od każdego kartonu bananów Fairtrade płacona jest także premia przeznaczana na cele społeczne i ekologiczne w lokalnych społecznościach, np. na zakup mebli do szkoły czy sprzętu medycznego. Znak Fairtrade można dziś znaleźć na ponad 7% bananów sprzedawanych w Wielkiej Brytanii. Dzięki konsumentom i konsumentkom kupującym takie banany z dobrodziejstw systemu Fairtrade korzysta ponad 5 milionów pracowników i rolników na całym świecie. Stanowi on niezależną gwarancję, ustalającą wysokie standardy, do których aspirują firmy i producenci.
KARAIBSKIE W ciągu ostatnich dziesięciu lat ponad 20 tysięcy drobnych rolników i rolniczek wycofało się z przemysłu bananowego na maleńkich Wyspach Nawietrznych na Karaibach, bo trudno im było konkurować z „tanimi” bananami z Ameryki Łacińskiej. Banany z Wysp Nawietrznych tradycyjnie miały preferencyjny dostęp do rynku Unii Europejskiej (ze względu na to, że należą do grupy państw – karaibskich, afrykańskich i Oceanii - z którymi wiele krajów europejskich miało związki kolonialne). To znaczy nie trzeba było płacić cła od pochodzących stąd bananów, natomiast takie cło pobierano od bananów eksportowanych z Ameryki Łacińskiej. Jednak po zaciętym sporze w Światowej Organizacji Handlu (która ustanawia reguły handlu między państwami członkowskimi) zasady importu bananów do UE się zmieniły. Karaibskimi rolnikom jest teraz jeszcze trudniej konkurować na międzynarodowym rynku. Wyspy Nawietrzne planują przejść na 100% produkcji Fairtrade, a przetrwanie ich przemysłu bananowego będzie zależało od lojalności zarówno supermarketów – czy będą mieć w ofercie banany karaibskie i Fairtrade – jak i konsumentów i konsumentek – czy będą je kupować. Wybieraj banany z Karaibów oraz te ze znakiem Fairtrade. Poproś swój lokalny sklep lub supermarket, aby zamawiał takie banany, jeśli jeszcze nie ma ich w ofercie. Wejdź na stronę www.ekonsument.pl/owoce tam znajdziesz więcej informacji o naszej kampanii „Kupuj odpowiedzialnie owoce!”
....


POZDRAWIAM
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group