Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Owies

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzysiektr



Dołączył: 05 Mar 2010
Posty: 487

PostWysłany: 2011 07 02 13:38    Temat postu: Owies Odpowiedz z cytatem

Ciekawy artykuł na temat właściwości owsa i jego spożywania:

http://zdrowie.onet.pl/zycie-i-zdrowie/jedzenie-najzdrowsze-z-najzdrowszych,1,4774136,artykul.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Free21



Dołączył: 20 Sie 2011
Posty: 4

PostWysłany: 2011 09 02 15:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobry artykuł. Też się nim zainspirowałem, i jem owies regularnie od kilku tygodni. Bardzo mi smakuje, aczkolwiek nie jestem pewien czy nie jest zbyt kleisty? Jak się go zaleje wodą, albo mlekiem, to robi się bardzo kleisty, czy to dobre dla organizmu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysiektr



Dołączył: 05 Mar 2010
Posty: 487

PostWysłany: 2011 09 03 10:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę ci tylko odpisać że połączenie mleka ( białka zwierzęcego) i płatków owsianych raczej nie jest zalecane. Chociaż płatki owsiane są popularne z mlekiem, to te dwa pokarmy wymagają zupełnie różnych środowisk trawienia . Tutaj masz co nieco o tym:

http://e-grzybica.com/dieta-rozdzielna-jak-laczyc-pokarmy-by-zdrowym-byc.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
draq



Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 71

PostWysłany: 2011 11 18 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że owies sprzedawany w sklepach (mam na myśli popularne płatki owsiane) poddawany jest obróbce termicznej, prażeniu. Najlepiej zakupić całe ziarna owsa. Ja takowy moczę sobie kilka godzin i zjadam surowy, albo czasami gotuję. Smakuje podobnie do ryżu brązowego, lecz jest bardziej słodki i miękki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzysiektr



Dołączył: 05 Mar 2010
Posty: 487

PostWysłany: 2011 11 19 00:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ja takowy moczę sobie kilka godzin i zjadam surowy, albo czasami gotuję


Nie jestem "specjalistą" od surowej diety draq, ale czytałem że nasiona zbóż ( i nie tylko) mają jakieś inhibitory enzymowe , które blokują trawienie surowych nasion. Dlatego lepiej ugotować lub podkiełkować. Nie znam się na tym, ale napominam że taki temat jest i może warto poszukać więcej informacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
arahdalum



Dołączył: 29 Kwi 2010
Posty: 66

PostWysłany: 2012 04 07 17:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie polecam jadania owsa w żadnej postaci. Owies zawiera gluten, a gluten szkodzi wszystkim organizmom ludzkim, czy wrażliwym czy też mniej wrażliwym na gluten.

To kwestia tylko, jak bardzo szkodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1671
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2012 04 08 09:00    Temat postu: zboża Odpowiedz z cytatem

Wielokrotnie powtarzam, że właśnie zboża (szczególnie pieczona mąka) są najgorszym dla człowieka pokarmem, najbardziej wpływają na degenerację ciała. Zboża są produktami modyfikacji genetycznych różnych traw -- same w przyrodzie nie występują. Jeżeli ziarna zostaną przypadkowo rozsiane, to po jakimś czasie wrócą do stanu naturalnego, staną się ponownie trawami -- przyroda usuwa programy modyfikacji genetycznych.
Te modyfikacje genetyczne zbóż zaczęły się tysiące lat temu, jeszcze przed początkiem tej cywilizacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
arahdalum



Dołączył: 29 Kwi 2010
Posty: 66

PostWysłany: 2012 04 08 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JMW: no dobrze. A jak wygląda sprawa z ryżem? To też zboże, ale nie zawiera glutenu.

I chyba całkiem zdrowy jest, bo przecież niektórzy jogini jedzą tylko miseczkę ryżu dziennie i ewentualnie jakieś mleko czy ghi.
Wiem, że co im służy niekoniecznie musi służyć "normalnemu" człowiekowi.

Tym bardziej ciekaw jestem, jak jest z tym ryżem Very Happy

Oczywiście mówimy o normalnym ryżu, nie oczyszczonym, nie rafinowanym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1671
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2012 04 08 19:51    Temat postu: tak samo Odpowiedz z cytatem

arahdalum napisał:
JMW: no dobrze. A jak wygląda sprawa z ryżem?
Tak samo, modyfikacja genetyczna z przed tysięcy lat.

arahdalum napisał:
I chyba całkiem zdrowy jest
Co to znaczy "zdrowy"? Tak czy inaczej, jedz ile masz ochoty, bo to twój umysł definiuje jak ryż działa na twoje ciało.

arahdalum napisał:
bo przecież niektórzy jogini jedzą tylko miseczkę ryżu dziennie i ewentualnie jakieś mleko czy ghi.
Sekret polega na ilości spożywanych potrwa, nie o to co jedzą. Jeżeli jesz malutko, to możesz jeść stosunkowo dużo bardziej szkodliwego jedzenia, bo ciało ma więcej energii na jego usunięcie, skoro nie zużywa jej na trawienie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Rafał
Gość





PostWysłany: 2012 04 08 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------------------------

Ostatnio zmieniony przez Rafał dnia 2013 04 09 13:52, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
krzysztof



Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 535
Skąd: zielona góra

PostWysłany: 2012 04 09 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM Surprised

Płatki owsiane kupowane w sklepach nie są surowe (chyba ,że ktoś ma do takich dostęp) ). Było o tym w temacie:
moczenie ziaren
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?p=12856#12856

Bardzo dobrze jest namoczyć nasiona lub podkiełkować
http://www.surawka.webd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=292&Itemid=18

Kto ma dużo przestrzeni i warunki to może postarać się o coś takiego - Gniotownik do nasion - wtedy ma rzeczywiście surowe płatki zbożowe
http://www.gniotowniki.pl/Gniotownik%20100.html
rożne wersje
http://www.gniotowniki.pl/Produkty.html
Ewentualnie można sam skonstruować gniotownik do nasion .
"Gniotownik do Zboża"
http://www.youtube.com/watch?v=sWEToWOIE0Y

Jezus jeżeli jadł chleb, to pieczony na zakwasie lub tradycyjny chleb tamtych rejonów zwany esseńskim, wypiekany w słońcu na skalach z namoczonego ( podkiełkowanego ) i rozdrobnionego ziarna , nie to co obecnie sprzedaje się w sklepach.

Przykładowe przepisy:
http://www.surawka.webd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=387&Itemid=18
Cytat:
CHLEB (KLASZTORU) ESSENÓW

Składniki:

4 szklanki moczonej pszenicy

1/2 szklanki zmielonych warzyw

2 łyżka stołowa przypraw (kminek, mak, sezam, czosnek itp.).

Sposób przyrządzania:

Namoczyć (15 godz.) ww. pszenicę, odsączyć (15 godz.) można użyć pszenicę z produkcji Odmładzacza (zobacz ostatni przepis)! Zmielić pszenicę, dodać warzyw, przyprawy na wierzch, uformować bochenek. ?Pieczenie? na słońcu (70-90K = ok. 21- 32oC) aż do stwardnienia (12-24 godz.). Chleb może wymagać odwrócenia w ten sposób spód również przeschnie. Rozkoszuj się!



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY Surprised
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rafał
Gość





PostWysłany: 2012 04 09 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

-------------------------
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Odżywianie ciała i umysłu, diety. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group