|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2007 06 04 10:48 Temat postu: ŚWIADOMOŚĆ, ŚWIATŁO, ŻYCIE |
|
|
Ten tekst powstał 5 lat temu. Przeniosłem go tutaj, z powodu reorganizacji, z działu "artykuły" serwisu internetowego niejedzenie.info.
---
ŚWIADOMOŚĆ, ŚWIATŁO, ŻYCIE
Na początku była nicość, stan zwany Całkowity-Brak-Świadomości, inaczej mówiąc (graficznie opisując): absolutna ciemność. Kiedy w tej absolutnej ciemności pojawiła się Świadomość, nastąpił błysk, który został nazwany Światłem. Ze światła powstało Życie w najprzeróżniejszej formie: minerały, rośliny, zwierzęta, ludzie itd., każde o szerszej sferze Świadomości.
Każda istota jest ograniczoną sferą Świadomości, w której żyje. Im ta sfera jest szersza, tym istota przejawia więcej Światła. Bóg jest nieograniczoną Świadomością.
Bóg znajduje się w rdzeniu / esencji / początku każdej istoty i przejawia się na tyle, na ile umysł danej istoty pozwala. Zatem im szersza jest sfera Świadomości, w której istota żyje, tym intensywniejszym Światłem promieniuje rozświetlając ciemność.
Najprzeróżniejsze objawy życia, stworzonego ze Światła w postaci najprzeróżniejszych istot, zaczęły rozszerzać swoją sferę Świadomości dążąc do zupełnego pozbycia się jej ograniczenia czyli do zjednoczenia z Bogiem.
... ta historia nie ma początku ani końca ...
Każda istota, każdy człowiek żyje Światłem, ponieważ bez Światła nie ma Życia. Światło ukazuje się wtedy, kiedy Świadomość pojawia się w ciemności — to jest inaczej nazwane Genesis, czyli początek (stworzenie) Życia. Kiedy Światło pojawia się, to znak, że Życie jest tworzone. Kiedy Świadomość wycofuje się, Życie zanika i żadnego Światła więcej nie da się zobaczyć.
Kiedy zatem jesteś wystarczająco świadomy, możesz żyć >czymkolwiek, ponieważ wiesz, że w rzeczywistości nie ma to znaczenia, ponieważ to ty jesteś źródłem życia twojego ciała a nie żadna z zewnętrznych substancji, promieniowanie czy cokolwiek innego, co zdawałoby się utrzymywać twoje życie.
Wszystkie minerały, zwierzęta, ludzie i wszystkie inne istoty żyją Światłem. Kiedy ktoś koncentruje uwagę na zewnętrznych rzeczach, zaczyna nimi żyć; kiedy jednak wystarczająca uwaga jest skupiana na JA, JA utrzymuje ciało i umysł przy życiu.
Wierzenia przeciętnego Ziemianina powodują, że bezpośrednie tworzenie organizmu ze Światła jest procentowo niewielkie, dlatego ludzie zjadają, wypijają i oddychają inne formy życia zwane pokarmem, napojami i powietrzem. Kiedy rośnie proporcja bezpośredniego tworzenia ze Światła, człowiek potrzebuje mniej energii i “jedzenia” z innych źródeł, zatem może jeść mniej. Ta proporcja powiększa się wraz z rozszerzaniem się sfery Świadomości, w której osoba żyje. Kiedy zatem już żyjesz w wystarczająco rozszerzonej sferze Świadomości, nie potrzebujesz (i zazwyczaj nie chcesz) jeść, pić, oddychać (co nie znaczy, że ci nie wolno). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matek
|
Wysłany: 2015 09 12 10:26 Temat postu: Poczatek Swiata wedlug dawnych Slowian |
|
|
Porównajcie sobie te słowa Joachima:
Cytat: | Na początku była nicość, stan zwany Całkowity-Brak-Świadomości, inaczej mówiąc (graficznie opisując): absolutna ciemność. Kiedy w tej absolutnej ciemności pojawiła się Świadomość, nastąpił błysk, który został nazwany Światłem. |
z tym - początek "Mitologii Słowian" Czesława Białczyńskiego:
"Pierw Nic Nie Było. Była zatem Pierw Nica; Pierwnica-Niebyta, zwana też Niebyłą albo Niebułą. Co było przed ową Niebułą-Pierwnicą, tego nikt nie wie(...)Niektórzy utrzymują, że w owej Niebule-Niebycie niegdyś, a także kędyś, samo się uwiło Światło Widne, Witalne, Święte."
[stad Światowit (Światło Witalne, "wit" znaczy też "pan, władca"), Światowid (Światło Widne, a zarazem "ten, który widzi cały świat"), Światłowiłt ("samo się uwiło Światło"). Słowa: świat, światło, świadomość, gwiazda (zviezda), kwiat (cwjet, w rosyjskim oznacza kolor), święty - pochodzą od tego samego rdzenia]
I jak tu nie wierzyć w mądrość naszych Przodków:)Zauważcie, jak w naszym słowiańskim języku wspaniale przenikają się i uzupełniają słowa i znaczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2015 09 12 20:13 Temat postu: Słowianie |
|
|
Słowianie są tą grupą ludzi na Ziemi, której zadaniem jest niesienie owego Światła powstałego ze Świadomości. A, jak sama nazwa wskazuje, słow-wian, robią to słowem, które rozpowszechniają wokoło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matek
|
Wysłany: 2015 09 12 21:32 Temat postu: |
|
|
Kocham Cie Joachimie:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2015 09 28 12:13 Temat postu: Słowianie |
|
|
Nazwę Słowian można także powiązać z wyrazem 'sławić' (oczywiście blisko spokrewnionym ze 'słowo').
Słowianin - ros. славяни́н - Slawjanin - Slaw-jan-in: ten, który sławi jang i jin. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|