|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
NiewiernyTomasz
|
Wysłany: 2013 05 26 18:20 Temat postu: post a herbata |
|
|
Witam, jak wasze doświadczenia z zielona (lub inną) herbatą w czasie dłuższych/krótszych postów? Czy jest ona dużym problemem, tzn. niepotrzebnie pobudza układ trawienny, lub w jakiś inny sposób niekorzystnie działa podczas postu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2013 05 26 19:44 Temat postu: herbata a post |
|
|
Bazując na moim doświadczeniu mogę powiedzieć, że kofeinę da się pożytecznie wykorzystać w początkowej fazie postu. Zwłaszcza zieloną herbatę, która jest chyba najzdrowszym jej źródłem. Po pierwsze: działa znieczulająco i pomaga przetrwać ewentualne kryzysy w pierwszych dniach. Nie wspomaga to wprawdzie samoobserwacji, ale też nie o to chodzi, aby się męczyć, więc w razie silnego dyskomfortu może warto ją wypić. Poza tym, pobudza jelita do pracy i sprzyja ich opróżnieniu, a w czasie postu to ważne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Matek
|
Wysłany: 2013 05 26 21:43 Temat postu: z punktu widzenia krotkiego postu |
|
|
Ja moge tylko powiedziec ,ze jesli wczesniej, na kilka dni przed postem, nie "rzuci" sie kofeiny, to pozniej moze strasznie dokuczac odzwyczajanie sie od niej w czasie jego trwania. Mnie ogromnie bolala glowa, i to nie z glodu, tylko braku kofeiny wlasnie. Po wypicu herbatki wszystkie objawy minely, jak reka odjal. Natomiast uklad trawienny na pewno pobudza. Ale nie wiem jak to jest przy dluzszej glodowce (ponad 3 dni), kiedy podobno narzady trawienne sie kurcza i glodu nie czuje sie tak czy owak. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|