Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

5. WPROST OD PRZYRODY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> "Zasady Właściwego Odżywiania" -- książka autorstwa Joachim M Werdin.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1668
Skąd: Poznań

PostWysłany: 2005 09 22 19:51    Temat postu: 5. WPROST OD PRZYRODY Odpowiedz z cytatem

WPROST OD PRZYRODY

Przyroda to całość składająca się z idealnie dopasowanych do siebie elementów. Kiedy obserwujesz przyrodę, widzisz jak idealnie wszystko funkcjonuje. Chwilami może wydawać ci się, że niektóre programy przyrody można udoskonalić, jednak kiedy dokładniej poznajesz całość, te zależności i funkcjonowanie, widzisz, że jest to już doskonałe. Elementy całości tworzącej przyrodę są tak doskonale dobrane i wzajemnie funkcjonujące, że zmiany „na lepsze” zaburzają ten porządek.

Jednym z elementów przyrody są programy przemiany. W tej przemianie jedne ciała zmieniają się (nawet budują się) na bazie innych. Typowym przykładem tego jest jedzenie. Dla przykładu: Roślina zjada (pochłania) wodę, powietrze, ziemię (minerały), światło słoneczne. Człowiek zjada owoce rośliny albo ją całą. Ziemia i powietrze zjadają (wchłaniają) produkty człowieka albo jego całego.

Przemiany zachodzące w każdym z tych etapów nie wymagają jakiejkolwiek ingerencji z zewnątrz, bo surowce, energia i produkty przemian występują w przyrodzie w najdoskonalszej postaci. Jeżeli następuje ingerencja z zewnątrz, np. produkty przyrody zostają modyfikowane albo zastępowane innymi, przemiana jest zaburzona. Zaburzona przemiana jest też przemianą ale jej wyniki są inne niż programy przyrody.

Typowym przykładem ingerencji w przemiany przyrody jest przetwarzanie żywności. Gotowanie, smażenie, pieczenie, kiszenie, wędzenie i każda inna przeróbka powoduje wyprodukowanie czegoś sztucznego, co nie występuje w przyrodzie (poza wyjątkami).

Ciało człowieka jest produktem przyrody i podlega jej mechanizmom (prawom, programom). Wkładanie do ciała substancji sztucznych czyli nie występujących w przyrodzie, powoduje zaburzenie naturalnej przemiany dotyczącej człowieka w przyrodzie. Zatem następuje ingerencja w naturalne prawa przyrody. Jak pokazuje doświadczenie i obserwacja przyrody, ingerencja w jej programy powoduje niekorzystne dla niej i jej elementów (ludzie, zwierzęta, rośliny, woda, powietrze) zaburzenia.

Które istoty na Ziemi, poza człowiekiem, gotują, pieką itp. swoją żywność? Które istoty na Ziemi, poza człowiekiem, modyfikują genetycznie swoją żywność? Jednym z wyników takiego działania człowieka jest wygląd, stan zdrowia i długość życia jego ciała.

Pokarm przygotowany dla człowieka przez przyrodę jest gotowy do spożycia. Każdy pokarm przygotowany przez przyrodę dla człowieka zawiera idealny skład do tego, żeby ciało potraktowało go w najwłaściwszy sposób. Wszelka przeróbka tego pokarmu prowadzi do wyprodukowania substancji, których przyroda nie zna, więc ciało człowieka (w większości) nie akceptuje.

Jednym z przykładów niszczenia żywności przez obróbkę termiczną jest pozbawianie jej enzymów. Enzymy zawarte w pokarmie z przyrody są niezbędne do właściwego trawienia. Zniszczenie enzymów (wystarczy temp. 48oC) uniemożliwia strawienie pokarmu i czyni go toksyną. Zmusza ciało do zużywania swojego zapasu enzymów. Ten zapas jest nieodnawialny. Pełne jego zużycie powoduje śmierć ciała. Zapas statystycznie starcza na kilkadziesiąt lat. To m.i. dlatego ludzie jedzący nieprzetworzoną żywność są zdrowsze i dłużej żyjące ciała.

Ciało statystycznego mieszkańca Ziemi od urodzenia jest zmuszane do spożywania przetworzonej żywności. Jest to jeden z powodów, dlaczego nagłe przejście na spożywanie tylko nieprzetworzonej żywności może powodować nieprzyjemne reakcje (mechanizm kuracji odwykowej). Dlatego warto robić to stopniowo, bo ciało, mimo że przystosowawczo bardzo giętkie, nie lubi szybkich zmian.

Przy okazji, pomyśl o powstających oszczędnościach (dla ciebie, społeczeństwa i środowiska), kiedy ludzie jedzą tylko nieprzetworzoną żywność. Na ten temat można napisać książkę obszerniejszą niż ta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> "Zasady Właściwego Odżywiania" -- książka autorstwa Joachim M Werdin. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group